Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Huevos rancheros

huevos rancheros
huevos rancheros

Huevos rancheros

Huevos rancheros is een Mexicaans ontbijtgerecht bestaande uit twee spiegeleieren, geserveerd op een maistortilla met daarbij tomatensalsa en een lepel geprakte bonen. Het wordt in heel Mexico gegeten, evenals in de zuidwestelijke staten van Amerika.

Wat zijn huevos rancheros?

Huevos rancheros (spreek uit: ‘WEE-bos-ran-TSJEE-ros’) is een Mexicaans ontbijtgerecht bestaande uit twee spiegeleieren, geserveerd op een maistortilla met daarbij tomatensalsa of pico de gallo en een lepel geprakte bonen. Het wordt in heel Mexico gegeten, evenals in de zuidwestelijke staten van Amerika.

Huevos rancheros betekent letterlijk ‘boereneieren’ en is typisch Noord-Mexicaans plattelandseten. Het werd oorspronkelijk geserveerd als tweede ontbijt na een vroege start en enkele uren harde arbeid op de veehouderij. Vanuit Noord-Mexico verspreidde het gerecht zich naar de Verenigde Staten, waar het naar nieuwe hoogten werd getild, vooral wat betreft omvang.

Vaste onderdelen van het gerecht in het land zelf zijn eieren, bonen, rijst en gebakken aardappels, geserveerd met maistortilla’s en een salsa. Er bestaan vele regionale varianten. In New Mexico zijn de tortilla’s blauw, in Oaxaca serveert men er gebakken banaan bovenop en in Arizona eet men huevos divorciados (gescheiden eieren). Bij deze versie krijgt het ene ei een groene salsa en het andere ei een rode.

Wist je dat...

Hoewel het een ontbijtgerecht is, kun je huevos rancheros in veel restaurants in Mexico en de Verenigde Staten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bestellen.

Bereiding van huevos rancheros

De huevos rancheros die in Nederland op het menu staan, zijn behoorlijk authentiek. Allereerst wordt een rode salsa bereid, salsa ranchera genoemd. Tomaten, ui en chilipepers worden in een pan tot een saus geprutteld en vervolgens gepureerd. De gladde rode saus wordt warm gehouden terwijl de maistortilla’s worden opgewarmd en de spiegeleieren gebakken.

De gebakken eieren worden op de tortilla’s gevleid – elke tortilla krijgt zijn eigen ei – en hier wordt de salsa over of omheen geschept.

How to eat

Mexicanen eten huevos rancheros vaak met alleen een vork, die ze ook als mes inzetten. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een mes erbij gebruiken.

Erbij

Eventuele authentieke bijgerechtjes zijn bonen of bonenpuree, kaas, gehakte koriander en partjes limoen.

Probeer ook eens

Dol op een eitje in de ochtend? Probeer ook eens het Turkse eiergerecht menemen, vaak geserveerd als onderdeel van een Turks ontbijt (kahvalti). Het Midden-Oosterse gerecht shakshuka combineert eveneens eieren met een tomatensaus tot een verrukkelijk ontbijtgerecht.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Huevos rancheros bij jou in de buurt?

Voer je postcode in