Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Nachos

Nachos
Nachos

Nachos

Nacho’s zijn volgens het woordenboek Van Dale ‘gekruide en al dan niet met gesmolten kaas bedekte tortillachips’. Hoewel men in Mexico ook wel tortillachips eet, zijn de nacho’s zoals wij die kennen eerder afkomstig uit de tex-mexkeuken.

Wat zijn nachos?

Nacho’s (Spaanse spelling nachos, spreek uit: ‘NAH-tsjos’) zijn, volgens het woordenboek Van Dale, ‘gekruide en al dan niet met gesmolten kaas bedekte tortillachips’. Kreeg je in de jaren 1990 nog standaard een piepklein bakje tomatensalsa bij de warme chipjes, tegenwoordig pakken we het wat uitgebreider aan. De toppings variëren van gele kaassaus en guacamole tot bonte schotels inclusief gehakt, tomaten, olijven, ui, jalapeñopepers en zure room.

Het gerecht nacho’s is met recht een tex-mex gerecht te noemen. In Mexico eet men wel degelijk chips gemaakt van oudbakken tortilla’s (totopos genaamd), als bijgerecht bij gebakken bonen bijvoorbeeld, of als snack met een paar jalapeñopepers en wat Mexicaanse kaas ernaast (nooit eroverheen). Maar het gerecht zoals het buiten Mexico gegeten wordt, ontstond nog geen honderd jaar geleden in het grensgebied tussen Amerika en Mexico.

Het verhaal gaat dat een groep Amerikanen in de jaren 1940 ‘s avonds na sluitingstijd net over de grens in Mexico aanklopten bij een restaurant. De restauranthouder, Ignacio genaamd (bijnaam Nacho), schotelde zijn klanten uit pure noodzaak – de kok was al naar huis – totopos met jalapeños en kaas voor.

De klanten namen het gerecht al jubelend mee de grens over, waar het aansloeg en meteen een tex-mexbehandeling kreeg: de kaas werd uit houdbaarheidsoverwegingen vervangen door een kaassaus (bij ons wel te koop in glazen potten). Nu was er niet eens een oven meer nodig om de kaas te laten smelten – de fastfoodversie van de nacho’s was geboren. Toen het gerecht in de jaren 1970 eenmaal tijdens Amerikaanse sportwedstrijden werd verkocht, was er geen houden meer aan.

Bereiding

De bereiding van een portie nacho’s is een verzamelklus. De tortillachips worden hopelijk zelfgemaakt uit restjes oudbakken tortilla’s, die in punten worden gesneden en gefrituurd. Ga je voor authentiek, dan worden ze warm geserveerd met een paar schaaltjes extra’s: jalapeños, pico de gallo en geraspte kaas. Voor uitgebreidere nacho-varianten worden de tortillachips op een schotel gelegd, met kaas bestrooid en onder de grill verwarmd. Hier gaan de gekozen toppings – kaas, tomaat, salsa , guacamole, olijven, zure room, you name it – overheen.

How to eat

Laat je niet verleiden tot het delen van een grote schaal nacho’s met je vrienden. Dit lijkt logisch, maar in de praktijk komt er alleen maar ontevredenheid van. Er is altijd wel iemand die in een keer alle guacamole opveegt, iemand die veel sneller eet dan de rest en voor je het weet maak je ruzie om het laatste kloddertje salsa. Bestel liever een eenpersoons portie met precies die toppings die jij het lekkerst vindt en geniet: het is allemaal voor jou!

Erbij

Nacho’s smaken bijzonder lekker bij een licht (Mexicaans) biertje of een eenvoudig glas pils.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Nachos bij jou in de buurt?

Voer je postcode in