Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kapsalon

Kapsalon
Kapsalon

Kapsalon

Het patatje kapsalon omvat een portie versgebakken patat met daarop shoarmavlees, gesmolten kaas, sla, knoflooksaus en sambal. Het gerecht werd in 2003 bedacht in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar de eigenaar van een lokale kapperszaak zin had in friet én shoarma.

Wat is kapsalon?

Het is misschien wel het beruchtste patatgerecht van ons land: het patatje kapsalon, kortweg kapsalon geheten. Het gaat om een portie versgebakken patat met daarop shoarmavlees, gesmolten kaas, sla, knoflooksaus en sambal. Het gerecht werd in 2003 bedacht in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar de eigenaar van een lokale kapperszaak zin had in friet én shoarma. Het eethuis waar hij zijn combi bestelde voegde nog wat extra’s toe – kaas, sla en sauzen – en een nieuwe snack was geboren.

Het gerecht werd een vaste bestelling vanuit ‘de kapsalon’ en ging al snel een eigen leven leiden. Klanten van het eethuis en van de kapper hoorden ervan en werden nieuwsgierig naar het gerecht. Daarna werd het cultgerecht steeds vaker in omliggende snackbars besteld (die natuurlijk niet gek waren en de kapsalon ook op hun menu zetten). De rest van Nederland volgde en inmiddels is de kapsalon op wereldreis: het gerecht is onder andere in België, Duitsland, de VS, Turkije en zelfs Nepal opgedoken.

Wist je dat...

Op de geboorteplek van de kapsalon, eethuis El Aviva, maakt men het gerecht nog altijd. Je kunt dus de enige echte kapsalon proeven, mocht je nieuwsgierig zijn. Nou ja, de enige echte… Inmiddels staan er bij het eethuis maar liefst tien verschillende varianten op de menukaart.

Bereiding

De bedenker van de originele kapsalon maakt het gerecht als volgt. Op een laag versgebakken patat komt een portie van het spit gesneden, opgebakken shoarmavlees. Daarover komt een flinke klodder knoflooksaus en eventueel sambal. De creatie wordt afgedekt met een of twee plakjes jonge kaas. De kaas mag even smelten onder de grill. Als laatste stap komt er een schep salade bovenop: ijsbergsla met stukjes tomaat en komkommer.

De kapsalon kan gepersonaliseerd worden: extra vlees, extra kaas, döner en kipshoarma (in plaats van de originele lamsshoarma) behoren tot de mogelijkheden.

How to eat

De kapsalon wordt geserveerd in een aluminiumbakje van de snackbar (een standaard plastic frietbakje zou smelten onder de grill). Bestel je de jumbosize, dan krijg je het geheel in formaat bamibak.

Erbij

De kapsalon is een alles-in-eengerecht in de ware zin van het woord. Het is de snackbarvariant van het oude, vertrouwde Nederlandse AGV’tje: aardappels, groente en vlees.

Probeer ook eens

De kapsalon laat zich niet vergelijken met welk ander gerecht dan ook. Houd je van veel verschillende smaken door elkaar, dan is een patatje oorlog het proberen waard. Een Amerikaanse club sandwich combineert ook allerlei smaken.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Kapsalon bij jou in de buurt?

Voer je postcode in