Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bruine bonen met rijst

Bruine bonen met rijst
Bruine bonen met rijst

Bruine bonen met rijst

Het Surinaamse hoofdgerecht bruine bonen met rijst is een stoofschotel met bruine bonen en vlees, op smaak gebracht met een aantal typisch Surinaamse smaakmakers zoals lontai (piment), madame-jeanettes en maggiblokjes. Het gerecht is zowel in Nederland als in Suriname populair en wordt liefkozend BBR genoemd.

Wat is bruine bonen met rijst?

De naam van dit Surinaamse hoofdgerecht zegt het al. Bruine bonen met rijst is precies dát: bruine bonen met rijst. Oh, en vlees. Het geheel wordt op smaak gebracht met typisch Surinaamse smaakmakers: lontai (piment), madame-jeanettes en maggiblokjes.

Het gerecht is zowel in Nederland als in Suriname zelf populair. Het wordt liefkozend BBR genoemd, naar een songtekst van de Surinaamse muzikant Max Woiski. “B. B. met R., dat zijn bruine bonen met rijst”, zong hij in de jaren 1950, en de benaming is blijven gangen.

Volgens de Surinaamse kookboekenschrijfster Diana Dubois, een van de weinigen die een poging waagde de geschiedenis Van BB met R te achterhalen, is het gerecht Surinaams-Joods van oorsprong, meegebracht door Portugese kolonisten. Het werd omarmd door de Afrikaanse slaven, die ook dol zijn op de combi bonen-rijst, evenals door de Nederlanders in Suriname, die in het gerecht een glimp van hun thuiskeuken herkenden. Zo werd het een waar creools gerecht, opgenomen in de culturele mengelmoes van de Surinaamse keuken.

Bereiding

Op het soort vlees na zijn de ingrediënten voor bruine bonen met rijst behoorlijk vastomlijnd. De kok kiest dus eerst het vlees. Er zijn talloze mogelijkheden: zoutvlees kan, maar ook kippenpoten, krabbetjes, rookworst, varkensstaart of varkenspoot. Mixjes van het ene met het andere mogen ook. Zoutvlees moet eerst worden uitgekookt om de zoute smaak kwijt te raken. Kippenvlees wordt zo goed als gaar gekookt, evenals de witte rijst. Tot zover de basisbereiding. De magie vindt plaats in de volgende stappen: de stukjes kip worden gebakken in een basis van boter, ui, knoflook en tomaat. Hierbij gaat een riedel lekkers: de bruine bonen en stukjes zoutvlees, zoete en zoute ketjap, lontai (piment), madame-jeanettepeper, verkruimelde maggiblokjes, laurier, selderijblad en nootmuskaat. Na een halfuurtje stoven is het bonenprutje klaar.

Erbij

Je serveert de BB met de gekookte R. Zuurgoed erbij is zowat een must, kousenband is ook lekker.

Probeer ook eens

BBR heeft wat weg van het Mexicaanse bonengerecht chili con carne. Loubia is een Marokkaans stoofgerecht met witte in plaats van bruine bonen. Hou je van extreem pittig, probeer dan eens Chinese mapo tofu.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bruine bonen met rijst bij jou in de buurt?

Voer je postcode in