Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Zoutvlees

Zoutvlees
Zoutvlees

Zoutvlees

Zoutvlees is een Surinaams ingrediënt en bijgerecht dat in vele Surinaamse gerechten wordt gebruikt, bijvoorbeeld in pom, moksi meti en BBR. In Suriname noemt men het sowtu metie Het gaat om gezouten rundvlees, dat in gekruid pekelwater wordt gerijpt en mooi rood van kleur is.

Wat is zoutvlees?

Zoutvlees is een Surinaams ingrediënt en bijgerecht, dat in vele lokale gerechten wordt gebruikt, bijvoorbeeld in pom, moksi meti en BBR. In Suriname noemt men het ook wel sowtu metie of carnisa. Het gaat om vettig rundvlees, dat in gekruid pekelwater wordt gerijpt en mooi rood van kleur is. Voordat je het kunt gebruiken, moet je zoutvlees eerst ontzouten door het (lang) te weken of (kort) uit te koken.

Vlees werd van oudsher gepekeld om het langer te kunnen bewaren. Het was standaardvoedsel op de schepen van de kolonisten, die maanden of zelfs jaren onderweg waren. Zij introduceerden het gezouten vlees onder andere in Suriname, waar het onderdeel werd van de creoolse keuken. Wat ooit (voor de uitvinding van de koelkast) noodzaak was, is inmiddels een kwestie van voorkeur geworden: zoutvlees is tegenwoordig onmisbaar in de creoolse keuken in het algemeen, en Surinaamse gerechten in het bijzonder.

Wist je dat...

Zoutvlees is niet alleen in Suriname, maar ook in het Caribische gebied, inclusief de Antillen, een geliefd ingrediënt.

Bereiding

Eigenlijk wordt zoutvlees bijna altijd kant-en-klaar gekocht. Maar puristische chefs maken het natuurlijk zelf. Voor het pekelwater wordt een pan water met een flinke lading zout, wat suiker en pimentkorrels, peperkorrels, mosterdzaad, kruidnagels en/of laurierblaadjes aan de kook gebracht. Zodra zout en suiker zijn opgelost mag het pekelwater afkoelen. Hierin worden plakjes of stukken vet rundvlees gelegd, die mogen enkele dagen rijpen en pekelen. Hoe langer het vlees in het pekelwater ligt, hoe sterker de smaak.

Gepekeld vlees kan direct uit de pekel klaargemaakt worden voor gebruik (al wordt het vaak vacuüm verpakt en bewaard). Je ontzout het vlees door het 10 tot 30 minuten te koken in water, of door het een nacht te laten weken in water dat je een paar keer ververst. Door het vervolgens even op te bakken met wat ui en knoflook wordt het nog lekkerder.

How to eat

Surinamers stoppen hun zoutvlees in allerlei gerechten: door moksi meti, moksi alesi en BBR, in pom en Surinaams broodjes en in pindasoep bijvoorbeeld. Het combineert ook lekker met kousenband, antroewa (een bittere vrucht verwant aan de aubergine), sopropo (bittermeloen) of amsoi (een Surinaamse bladgroente).

Probeer ook eens

Bakkeljauw is gezouten vis en daarmee het zwemmende broertje van zoutvlees.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Zoutvlees bij jou in de buurt?

Voer je postcode in