Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Surinaamse bami

Surinaamse bami
Surinaamse bami

Surinaamse bami

Surinaamse bami is een bijgerecht van gaargekookte noedels die in een zelf samengestelde woksaus op basis van gekruide ketjap, knoflook en ui worden geroerbakt. Het wordt met gehakt selderijblad opgediend en past bij alle mogelijke vlees- of visgerechten.

Wat is Surinaamse bami?

Surinaamse bami, ook wel Javaanse bami genoemd, is een noedelgerecht waarbij gaargekookte noedels in een zelfgemaakte woksaus op basis van gekruide ketjap, knoflook en ui worden geroerbakt. Het bijgerecht wordt met gehakt selderijblad bestrooid en past bij alle mogelijke vlees- of visgerechten. Soms gaat er iets van vlees doorheen – kip is favoriet – om er een hoofdgerecht van te maken.

Wist je dat...

Het waren aan het eind van de negentiende eeuw de Indonesische (Javaanse) immigranten die hun bami goreng mee naar Suriname namen (nadat ze de kunst van het bami bereiden zelf weer van Chinese immigranten hadden geleerd). In de honderd plus jaar die sindsdien verstreken, is het gerecht ‘versurinamiseerd’ en in de jaren 1970 en 1980 mee naar Nederland verhuisd, waar het een van de populairste gerechten van de Surinaamse keuken is geworden.

Bereiding

Speciale baminoedels worden in water met een of twee maggiblokjes gaargekookt, afgegoten en koud afgespoeld. In een wok worden ui en knoflook in olie gebakken. Met gekruide Surinaamse ketjap, meer maggiblokjes, wat suiker en een hele riedel aan mogelijke extra smaakmakers – trassi, gember, tomatenpuree, peper – wordt een woksaus gecreëerd waar de gekookte noedels in worden geroerbakt. Gehakt selderijblad is de verplichte garnering.

De noedels die voor een authentieke Surinaamse bami worden gebruikt, lijken nog het meest op dunne, donkere spaghettislierten. Vaak wordt door Nederlandse thuiskoks ook gewone spaghetti of eiermie gebruikt; deze noedels zijn bij ons makkelijker verkrijgbaar en slurpen de lekkere smaken van de ketjapwoksaus net zo gewillig op.

How to eat

Het is een gerecht waar je gauw teveel van eet en lekker rozig van wordt. Zorg dat je een broek met elastieken tailleband aanhebt en neem erna tijd voor een Surinaamse siësta.

Erbij

Surinaamse bami is heerlijk als bijgerecht bij Javaanse kip. Zit er al vlees doorheen, dan kun je het houden bij zuurgoed en sambal.

Probeer ook eens

Surinaamse bami is een nakomeling van Indonesische bami goreng en een verre verwant van Chinese noedelgerechten zoals chow mein.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Surinaamse bami bij jou in de buurt?

Voer je postcode in