Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pindasoep

Pindasoep
Pindasoep

Pindasoep

Pindasoep, oftewel pinda bravoe is een dikke soep uit de Surinaams-creoolse keuken, gemaakt van pinda’s en typisch Surinaamse ingrediënten zoals kip, selderijblad, piment en maggiblokjes. Surinamers serveren het gerecht graag met tom tom (balletjes bakbanaan). De soep kan als voorgerecht of hoofdgerecht (maaltijdsoep) worden opgediend.

Wat is pindasoep?

Pindasoep, oftewel pinda bravoe, is een dikke soep uit de Surinaams-creoolse keuken die vernoemd is naar de pinda’s die de smaak van het gerecht bepalen. Daarnaast zitten er typisch Surinaamse ingrediënten in, zoals kip, selderijblad, piment en maggiblokjes. Surinamers serveren de soep graag met tom tom, kleine balletjes gemaakt van gekookte bakbanaan. De soep kan als voorgerecht worden gegeten maar wordt vooral als hoofdgerecht (maaltijdsoep) opgediend.

Pindasoep is van oorsprong een Afrikaanse soep. De Portugezen brachten de pinda vanuit Peru, waar de peulvrucht oorspronkelijk vandaan komt, de wereld over – ook naar Afrika. In West-Afrikaanse landen als Ghana, Senegal en Nigeria ging men er pindasoep van maken (dat doet men overigens nog steeds). In de zeventiende eeuw kwam het gerecht pindasoep via deze onwaarschijnlijke omweg in Suriname terecht, meegenomen door slaven die naar de plantages werden vervoerd. Tegenwoordig staat pindasoep in het hele Caribische gebied op het menu, van Jamaica tot Suriname.

Wist je dat...

Afrikaanse slaven in de achttiende eeuw mochten soms zelf het een en ander verbouwen op hun ‘kostgrondjes’, speciaal toegewezen stukjes land op de plantage. Dit blijkt uit een tekst uit 1786 over landbouw in Suriname. In deze tuinen verbouwden slaven hun eigen eten, waaronder pinda’s. De pinda’s werden gedroogd, geroosterd, gepeld en tot een pasta gewreven in een houten vijzel. Tegenwoordig gebruiken we kant-en-klare pindakaas voor pindasoep.

Bereiding

Een goede basis voor de soep is een krachtige kippenbouillon getrokken van soepkip met smaakmakers als piment, laurier en maggiblokjes. Een snellere variant slaat het zelf trekken van de bouillon over; in plaats daarvan worden reepjes kipfilet geroerbakt. Hiervan wordt met pindakaas, bouillonblokjes en een hete peper een pittige soep gemaakt, die (hoe kan het ook anders) wordt afgemaakt met selderijblad. Kokosmelk en tomaat zijn geen must maar wel een mogelijkheid.

Kip zit vaste prik in pindasoep en wordt vaak na het garen gerafeld. Soms gaan er nog meer soorten vlees in: zoutvlees bijvoorbeeld, varkensstaart of ham. De soort pindakaas kan een bron van flinke discussies zijn. Fijn of grof gemalen, een pure pindakaas of juist Calvé, iedere kok heeft zo zijn eigen favoriet.

Erbij

Pindasoep wordt vaak geserveerd met rijst; zo maak je er een maaltijdsoep van.

Probeer ook eens

Zo Surinaams als pindasoep is, zo Hollands is snert. Over pinda’s gesproken, de Indonesische keuken gebruikt ook veel pinda’s, onder andere in de gerechten gadogado en saté.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pindasoep bij jou in de buurt?

Voer je postcode in