Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pom

Pom

Pom

Pom is een feestelijk Surinaams ovengerecht bestaande uit lage pomtayer, een inheemse wortelgroente, met daartussen stukjes kip. Het is al zeker honderd jaar oud. Je eet pom met rijst of op een broodje.

Wat is Pom?

Pom is een feestelijk Surinaams ovengerecht bestaande uit twee lagen geraspte tayerknol, een inheemse wortelgroente, met daartussen stukjes kip. Het is het favoriete gerecht van vele Surinamers en is inmiddels ook onder Nederlanders (al dan niet van Surinaamse herkomst) populair als afhaalgerecht. Er gaat zelfs een gerucht dat een broodje pom het favoriete eten van zanger Gordon is.

Het gerecht pom zou zijn afgeleid van het lievelingskostje van Portugees-Joodse planters in koloniaal Suriname: een ovenschotel met aardappel (pomme de terre). Eenmaal in Suriname kwamen de planters er al snel achter dat er geen aardappels te vinden waren. Uit nood vervingen ze de aardappel door het inheems ingrediënt pomtayer, de wortelknol van de tayerplant (Xanthosoma sagittifolium). Het gerecht werd een creoolse klassieker.

Pom wordt voor het eerst genoemd in de Encyclopedie van Nederlandsch West-Indië (1914–1917): ‘De groote tajer, waarvan de stengel half boven den grond groeit, wordt geraspt en met het sap van zure oranjes behandeld, daarna met kip of visch tot een pastei gemaakt, welk gerecht bekend staat als “pom”.’ Niks meer aan veranderen, moeten generaties Surinamers gedacht hebben, want zo maakt men het gerecht nog steeds.

Net als de meeste Surinaamse gerechten die we in Nederland eten, is ook pom meegebracht door de immigrantenhoos van de jaren 1970 en 1980. Pom wordt van oudsher thuis klaargemaakt en wordt meestal in een adem met Surinaamse pastei genoemd (en gegeten). Beide gerechten zijn onmisbaar op feestjes (‘Zonder pom geen verjaardag!’).

Wist je dat...

Ondanks de gestaag groeiende populariteit van andere ‘vergeten’ wortelgroenten blijft pomtayer een ondergeschoven kindje. In 2003 deed Nederlands kunstenaar en culinair journalist Karin Vaneker een poging om pomtayer op de menukaart te zetten. Ze inspireerde onder andere chef-kok Thorvald de Winter; hij ontwikkelde een pomclafoutis die een tijdlang op de kaart van sterrenrestaurant Apicius in Bakkum stond.

Bereiding

Stukken kip worden gegaard in een saus van onder andere ui, peper, knoflook, tomaat en boter. Kip en saus worden van elkaar gescheiden. De saus wordt gemixt met rauwe, geraspte tayerknol, citrussap (liefst swa alanya oftewel zure-oranjesap, Citrus aurantium, maar citroen- of sinaasappelsap kan ook) en nootmuskaat. Het kippenvlees komt tussen twee lagen tayer en het geheel wordt in de oven gebakken. Na een nacht trekken is de smaak op zijn best.

Er zijn allerlei varianten: creolen zelf stoppen graag zoutvlees in hun pom, terwijl Hindoestanen liever voor kip kiezen en bovendien graag piccalilly toevoegen. Javaanse Surinamers voegen sojasaus toe.

How to eat

Je eet pom met rijst, kousenband, atjar en eventueel wat hot sauce. Pom kan tevens op een Surinaams broodje worden geserveerd.

Probeer ook eens

Wortelgroenten en aardvruchten zijn geliefd in de creoolse keuken. Naast pom zijn ook pindasoep en her heri smakelijke voorbeelden.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pom bij jou in de buurt?

Voer je postcode in