Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Her heri

Her heri
Her heri

Her heri

Surinaams-creoolse her heri is een eenvoudig hoofdgerecht bestaande uit bakkeljauw en een mixje van gekookte banaan en lokale wortelgroenten, zoals zoete aardappel, pomtayer en/of cassave. Her heri (letterlijk ‘vruchten van de aarde’) is terug te voeren op de West-Afrikaanse slaven in Suriname.

Wat is her heri?

Her heri, ook wel heri heri genoemd, is een eenvoudig Surinaams-creools gerecht bestaande uit bakkeljauw en een mixje van gekookte banaan en lokale wortelgroenten, zoals zoete aardappel, pomtayer en/of cassave. Her heri betekent letterlijk ‘vruchten van de aarde’.

Het gerecht is terug te voeren op de West-Afrikaanse slaven in Suriname en is daarmee een van de meer traditionele gerechten in de Surinaamse keuken. Het slavendieet was eenzijdig en bestond voor een belangrijk deel uit zetmeelrijke vruchten en wortelgroenten, die de slaven zelf kweekten. Dit gebeurde in hun vrije tijd, op zogenaamde kostgrondjes; moestuintjes op de plantage, aan hen toegewezen door de plantagebaas. Naast deze eenzijdige kost kregen slaven, als ze geluk hadden, nog een klein rantsoen aan gedroogde, gezouten vis (bakkeljauw) van hun eigenaar. Her heri is dus eigenlijk het gehele dieet van de gemiddelde slaaf in een gerecht samengebald.

Bereiding

Allereerst wordt de bakkeljauw klaargemaakt. De vis wordt afgespoeld en geweekt of gekookt om het te ontzouten. De graatjes gaan eruit en de vis wordt in kleine vlokjes verdeeld. Vervolgens wordt de vis gebakken in een basis van gefruite ui, knoflook, tomaten en tomatenpuree. Ook wordt er selderijblad doorheen geschept.

De bakbanaan (meestal een mix van rijpe en nog groene exemplaren) en de wortelgroenten worden geschild, in stukken gesneden en gekookt in gezouten water. Typische wortelgroenten in her heri zijn pomtayer (bekend van het gerecht pom), cassave (ook wel gefrituurd tot telo), yam, napi en zoete aardappel.

How to eat

Bij een authentieke portie her heri komen geen liflafjes kijken. Bakkeljauw en gekookte vruchten en groenten gaan simpelweg samen op een bord. Eventueel gaat er een scheutje van de kookvloeistof overheen, bij wijze van jus.

Erbij

Bij een authentieke portie her heri komen geen liflafjes kijken. Bakkeljauw en gekookte vruchten en groenten gaan simpelweg samen op een bord. Eventueel gaat er een scheutje van de kookvloeistof overheen, bij wijze van jus.

Probeer ook eens

Wist je dat cassave een hoofdbestanddeel is van Indonesische kroepoek? In het feestgerecht pom zit ook een wortelgroente, namelijk de tayerknol (pomtayer).

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Her heri bij jou in de buurt?

Voer je postcode in