Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Surinaamse pastei

Surinaamse pastei
Surinaamse pastei

Surinaamse pastei

Surinaamse pastei is een creools ovengerecht bestaande uit een vulling van kip vermengd met ui, wortels, erwtjes, kappertjes en gekookt ei, omgeven door een deeg (korstdeeg of bladerdeeg). In plaats van een grote pastei worden soms ook kleine pasteitjes gebakken, bijvoorbeeld driehoekige flapjes of muffins.

Wat is Surinaamse pastei?

Surinaamse pastei is een ovengerecht bestaande uit een vulling van in stukjes gesneden kip vermengd met ui, wortels, erwtjes, kappertjes en gekookt ei, omgeven door een deeg (korstdeeg of bladerdeeg). In plaats van een grote pastei worden soms ook kleine pasteitjes gebakken, in de vorm van bijvoorbeeld driehoekige flapjes of muffins. De pastei is een typisch feestgerecht dat meestal in een adem met pom wordt genoemd (en gegeten).

Wist je dat...

Pastei is een creools gerecht en daarmee een van de oudere, meer traditionele gerechten uit de Surinaamse keuken. Hoewel het bijna onmogelijk is de precieze wortels van het gerecht te ontwarren, vermoeden sommigen dat pastei, net als pom trouwens, Joods-Portugese roots heeft. De auteurs van het boek De avontuurlijke Surinaamse keuken gooien nog een theorie in de mix: het zouden de Engelsen zijn die hun liefde voor pie overbrachten toen zij tussen 1799 en 1816 Suriname kort van de Nederlanders hadden afgepikt.

Bereiding

Kipfilet wordt in stukjes gesneden en gebakken, of gestoofd in wat water met een maggiblokje of laurierblaadje. In de vulling gaan verder onder andere ui, tomaat, gegaarde erwtjes en worteltjes (vaak uit blik), kappertjes en wat kruiden, zoals peterselie of selderijblad. Als deeg wordt voor het gemak vaak kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt, al maakt een bevlogen kok natuurlijk zijn deeg zelf van zelfrijzend bakmeel, boter, ei en een scheutje melk of water. Met het uitgerolde deeg wordt een bakblik bekleed, hierin wordt de vulling gestort. De vulling wordt afgedekt met plakjes hardgekookt ei en een dakje van deeg, en gebakken in de oven.

How to eat

Pastei eet je tijdens een feestje – verjaardag, bruiloft, afstuderen – warm of op kamertemperatuur.

Erbij

Chilisaus erbij is lekker, Surinaamse sambal ook.

Probeer ook eens

Eet je graag pastei of andere hartige taart, probeer dan eens Marokkaanse bastilla, Griekse spanakopita of Franse quiche.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Surinaamse pastei bij jou in de buurt?

Voer je postcode in