Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Quiche (Lorraine)

Quiche
quiche lorraine

Quiche (Lorraine)

Oorspronkelijk was de Franse quiche een hartige, open taart van brooddeeg met een vulling van ei, room of crème fraîche en spek, afkomstig uit Lotharingen (Lorraine). Later werd het brooddeeg vervangen door kruimelig boterdeeg. De quiche lorraine zoals we die nu kennen, was geboren.

Wat is quiche (lorraine)?

De quiche (spreek uit: ‘kiesj’) is een hartige, open taart van deeg met een vulling. Oorspronkelijk was het deeg eenvoudigweg brooddeeg, en de vulling een mengsel van ei, room of crème fraîche en spek. Deze ‘oerquiche’ werd quiche au lard genoemd. Later werd het brooddeeg vervangen door pâte brisée (kruimelig boterdeeg): de quiche lorraine was geboren. Trouwens, officieel hoort er geen kaas in een quiche lorraine.

Tijd voor een lesje aardrijkskunde. Quiche is afkomstig uit de regio Lotharingen in noordoost Frankrijk, tegen de Duitse grens aan. Lorraine, heet deze regio in het Frans. Er wordt tot vandaag de dag een Germaans dialect gesproken in deze contreien. Dit verklaart waarom het woord quiche is afgeleid van het Duitse woord kuchen, wat cake of taart betekent.

Na de Tweede Wereldoorlog verspreidde de quiche zich langzaam over de wereld. De Engelsen waren er als de kippen bij, de Amerikanen volgden in de jaren 1950. Chefkoks en thuiskoks in binnen- en buitenland gingen met het idee aan de haal en tegenwoordig bestaan er talloze varianten. In Frankrijk eet men bijvoorbeeld ook quiche florentine (met spinazie), quiche provençale (met tomaten) en quiche aux champignons (met champignons).

In Nederland noemen we de quiche ook wel een hartige taart en zijn we wat scheutiger met de ingrediënten. Ham en prei, spinazie en salami, zalm en erwten… Het kan allemaal. Als bodem gebruiken we ook graag bladerdeeg.

Wist je dat...

In Frankrijk is quiche (lorraine) echt een gerecht om thuis te bereiden en/of te eten. De meeste restaurants vinden het een beetje te gewoontjes en zetten het niet op hun menu, al vind je het wel in cafés en brasserieën. Je vindt quiche in allerlei soorten en maten kant-en-klaar in Franse supermarkten en bij bakkerijen.

Bereiding quiche (lorraine)

Een deeg van bloem, boter, ei, zout en ijskoud water wordt uitgerold. Snelheid en behendigheid zijn van cruciaal belang voor een kruimelig resultaat. Een quichevorm (lage vorm met golfjesrand, vaak met een losse bodem) wordt met het deeg bekleed en voorgebakken in de oven. Voor een klassieke Franse lorrainevulling worden reepjes buikspek geblancheerd en gebakken in boter. Deze gaan in de voorgebakken bodem samen met een mengsel van losgeklopt ei, slagroom of crème fraîche, zout en peper. Het geheel wordt nogmaals gebakken tot de vulling net gestold is.

How to eat

Quiche wordt bij voorkeur warm tot heet gegeten, als voorgerecht, snack of hoofdgerecht. Wij Nederlanders eten ‘m graag als lunchgerecht met een salade ernaast.

Erbij

Een salade, liefst met rauwe groenten, geeft contrast aan de meestal machtige vulling en voegt knapperigheid toe.

Probeer ook eens

In Griekenland eet men spanakopita, een vegetarische hartige taart. Turkse borek zou je kunnen zien als een eenpersoons hartig taartje uit het vuistje.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Quiche (Lorraine) bij jou in de buurt?

Voer je postcode in