Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Surinaamse broodjes

Surinaamse broodjes
Surinaamse broodjes

Surinaamse broodjes

Surinaamse broodjes zijn langwerpige witte broodjes, die qua structuur tussen een zacht wit puntje en een knapperig pistoletje inzitten. De smaak is neutraal. Ze worden opengespleten en belegd met een hartige toespijs (vulling) van vlees of vis, zoals pom, bakkeljauw of kip kerrie.

Wat zijn Surinaamse broodjes?

Surinaamse broodjes zijn langwerpige witte broodjes, die qua structuur tussen een zacht wit puntje en een knapperig pistoletje inzitten. De smaak is neutraal. Ze worden opengespleten en belegd met een hartige toespijs (vulling).

De top vijf van Surinaamse belegde broodjes in Nederland zijn:

  1. Broodje kip kerrie (ook wel kerrie kip, masala kip, of kip masala)
  2. Broodje pom
  3. Broodje bakkeljauw
  4. Broodje kerrie-ei
  5. Broodje hete kip

Maar bezoek een paar verschillende eethuizen en voor je het weet heb je een lijst broodjesbeleg zo lang als je arm: tempeh, hartjes en maagjes, cha sieuw, zoutvlees, moksi meti, zoetzure kip, gehaktbal, kippenlever, noem maar op. Een ding valt op: er is geen zoet beleg te bekennen.

In Suriname zelf worden deze varianten overigens ook allemaal gegeten. Invloeden van buitenaf hebben ervoor gezorgd dat het traditionele aanbod is uitgebreid met nieuwerwetsheden als broodje advocaat (avocado) of een ciabatta met gegrilde steak. De broodjes met toespijs worden in het land zelf ’s ochtends gegeten – zo tussen half tien en een uur zijn ze te koop langs de weg. In Nederland is het broodje eerder een lunchgerecht of een snack.

Wist je dat...

Er is een goede reden dat het Surinaamse puntje, zoals het broodje ook wel wordt genoemd, verschilt van onze twee Nederlandse topsellers, het witte zachte puntje en de pistolet. Zoals Martin Havenaar, bakker en de grootste leverancier van Surinaamse broodjes in ons land, het uitdrukte in het AD: “Een puntje heeft geen draagkracht. Het wordt zompig van het warme vlees en de saus. Een pistolet is weer knetterhard; dat is qua mondgevoel niet top”.

Bereiding

Het beleg voor de broodjes wordt apart bereid. Voor een broodje kerrie-ei worden bijvoorbeeld eieren hardgekookt, in olie gebakken en daarna in een sausje van ui, knoflook, tomatenpuree, masala en/of andere specerijen en water gestoofd. De eieren worden gehalveerd en op opengespleten broodjes gelegd.

Naast het gekozen beleg krijg je eigenlijk altijd zuurgoed, peper of sambal op je broodje. Kousenband en/of aardappel kunnen ook.

How to eat

Je eet de broodjes met de hand.

Probeer ook eens

Banh mi is de Vietnamese versie van het belegde Surinaamse broodje. Wil je liever op de Spaanse of Italiaanse toer, kies dan voor respectievelijk bocadillo of panini.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Surinaamse broodjes bij jou in de buurt?

Voer je postcode in