Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Croque monsieur

croque monsieur
Croque madame

Croque monsieur

Een Franse croque monsieur bestaat uit twee sneden pain de mie (witbrood), liefst zonder korstjes, belegd met plakken ham en gruyère. Eroverheen komt een royale laag bechamelsaus, met extra gruyère erin of erover. De sandwich wordt meestal gebakken in de oven of onder de grill.

Wat is croque monsieur?

De croque monsieur (spreek uit: ‘krok muh-SJEU’) is de Franse versie van een tosti ham-kaas. Klinkt bekend, maar er zijn toch wel wat verschillen die van de croque monsieur een intensere belevenis maken dan van onze ietwat droge huis-tuin-en-keukentosti. De croque monsieur bestaat uit twee sneden pain de mie (witbrood), liefst zonder korstjes, belegd met plakken ham en gruyère. Eroverheen komt een royale laag bechamelsaus, met extra gruyère erin of erover. De sandwich wordt meestal gebakken in de oven of onder de grill.

Het gerecht croque monsieur (letterlijk ‘krokante meneer’) staat sinds circa 1910 op het menu van Parijse cafés. Oorspronkelijk kwam er geen bechamelsaus aan te pas – de dubbele witte boterham met ham en kaas werd gebakken in boter. Nog geen tien jaar later was de snelle snack zo wijdverspreid geraakt dat Marcel Proust erover schreef in het tweede deel van zijn levenswerk Op zoek naar de verleden tijd. (In het eerste deel schreef hij al over de madeleine.) Inmiddels bestaat er zelfs een Le Croque McDo, uiteraard te vinden in de Franse McDonald’s.

Niet alleen de Fransen en de Nederlanders houden van een simpele boterham met gesmolten kaas en ham, vergelijkbare gerechten staan op menu’s in bijvoorbeeld Engeland (Welsh rarebit), de Verenigde Staten (monte cristo) en in Catalonië (bikini).

Croque madame

Serveer je er een spiegelei bovenop, dan verandert de croque monsieur in een croque madame.

Bereiding croque monsieur

Hoewel de meest traditionele recepten een simpele in de pan gebakken tosti betreffen, heeft dit ultieme Franse snackgerecht zich inmiddels verfijnd en verbeterd. Met name de bechamelsaus is een enthousiast geadopteerde toevoeging, die het gerecht romig en smeuïg maakt. Bezoek je vandaag de dag een Parijse brasserie, dan is je croque ongeveer zo klaargemaakt: sneden pain de mie (licht zoet witbrood, vergelijkbaar met ons casinobrood) worden beboterd en belegd met ham en kaas – meestal gruyère, soms emmentaler. De sandwich wordt besmeerd met een laag bechamelsaus, gemaakt van bloem, boter, melk en nootmuskaat. Soms wordt er kaas door de bechamel geroerd, soms gaat er nog wat extra geraspte kaas overheen. Het geheel wordt krokant gebakken onder de grill of in de oven.

How to eat

Croque monsieur eet je heet. Pas wel op dat je je tong niet brandt aan de gesmolten kaas!

Erbij

Duik een Franse bistro in en je krijgt een salade en/of frieten bij je croque. Zit er niet al wat mosterd in de bechamelsaus, dan kan je er een lepeltje bij serveren – de scherpte van de mosterd past perfect bij de zoete noot van het brood en de gruyère.

Probeer ook eens

Voor een Italiaanse variant kun je een panini ham-kaas bestellen.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Croque monsieur bij jou in de buurt?

Voer je postcode in