Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Moksi alesi

Moksi alesi
Moksi alesi

Moksi alesi

Moksi alesi is een Surinaams-creools gerecht van rijst gemixt met van alles en nog wat – vaak zwartoogbonen, groente en/of gezouten of gerookte vis of vlees, dat droog wordt geserveerd. Het gerecht heeft geen vast recept en er bestaan dus vele varianten.

Wat is moksi alesi?

Moksi alesi betekent letterlijk ‘gemengde rijst’ en is een creools rijstgerecht uit de Surinaamse keuken. Het gerecht, dat droog (zonder saus) wordt geserveerd, heeft geen vast recept en er bestaan dus vele varianten. Ooit was het namelijk een gerecht om restjes mee op te maken.

Toch is er wel iets van een rode draad te ontdekken. Een basis van ui, knoflook, tomaat bijvoorbeeld. Witte rijst, in bouillon en soms ook kokosmelk gegaard. En toevoegingen als zwartoogbonen (djarpesi), groente en/of stukjes gezouten of gerookte vis of vlees. De vis kan uitgeplozen bakkeljauw zijn, maar ook garnaaltjes of gerookte makreel; het vlees is vaak zoutvlees, maar er zijn ook recepten met (gerookte) kip of ham.

Bekende varianten zijn:

  • djarpesi moksi alesi – met zwartoogbonen (djarpesi)
  • masoesa moksi alesi – met gele rijst, gekleurd door een zakje masoes. Masoes is eigenlijk passievruchtenpoeder, maar bevat tegenwoordig meer kleur- en hulpstoffen dan iets anders
  • bitawiri moksi alesi – met de bladgroente bitterblad (bitawiri, Cestrum latifolium). Bitterblad is een exotische plant met eetbare bladeren die na een paar dagen al verleppen. Export uit Suriname is dus niet haalbaar. Omdat de groente in Nederland in de kas wordt gekweekt, kunnen we in Nederland toch bitawiri moksi alesi eten

Bereiding

Sommige koks beweren dat less is more in het geval van moksi alesi. Doe er niet teveel verschillende dingen in, bedoelen ze daarmee. Zo’n eenvoudige moksi alesi wordt ongeveer zo gemaakt. Een typische Surinaamse basis van gesnipperde ui, knoflook en tomaat wordt gefruit. Hier gaan geweekte gedroogde garnaaltjes, gekookte zwartoogbonen, een hele madame-jeanette, maggiblokjes, rijst en water bij. Voor een romige rijstpot gaat er ook nog wat kokosmelk doorheen. De rijst mag nu gaarkoken.

How to eat

Eet moksi alesi als bijgerecht bij een kippenpoot. Heb je je niet kunnen inhouden en toch een hele riedel ingrediënten aan de moksi alesi toegevoegd, serveer het dan als hoofdgerecht.

Erbij

Bijgerechtjes als plakjes gebakken banaan, plakjes komkommer en tomaat en hete saus of Surinaamse sambal maken je moksi alesi helemaal af.

Probeer ook eens

Indiase biryani, Turkse pilav en Spaanse paella zijn alle drie droge rijstgerechten, net als moksi alesi.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Moksi alesi bij jou in de buurt?

Voer je postcode in