Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Adana kebab

Adana kebab
Adana kebab

Adana kebab

Adana kebab is een Turks gerecht bestaande uit gekruid lamsgehakt, dat aan een spies boven houtskoolvuur wordt klaargemaakt. Kebab betekent ‘geroosterd vlees’; in dit geval geroosterd vlees uit de stad Adana, in het zuiden van Turkije.

Wat is adana kebab?

Adana kebab (Turkse spelling: adana kebabı, spreek uit: ‘ah-dah-nah kuh-BAAB’) is een Turks gerecht bestaande uit gekruid lamsgehakt, dat aan een spies boven houtskoolvuur wordt klaargemaakt. Kebab betekent ‘geroosterd vlees’; in dit geval geroosterd vlees uit de stad Adana, in het zuiden van Turkije. In het land zelf staat het gerecht ook wel bekend onder de naam kiyma kebab, gehakt geroosterd vlees.

De term kebab wordt trouwens gebruikt voor allerlei Midden-Oosterse gerechten bestaande uit vlees, vis en/of groenten die aan een spies boven vuur worden geroosterd. Naast adana kebab zijn shish kebab, döner kebab en iskender kebab veel gegeten varianten. Ze verschillen van elkaar in smaak, textuur en vorm.

Wist je dat...

Adana kebab heeft een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Dit houdt in dat een originele adana kebab alleen gemaakt mag worden in Adana, door een verkoper die een onaangekondigde controle door de Kamer van Koophandel heeft doorstaan en voldoet aan een flinke riedel regels. Zo hoort het vlees afkomstig te zijn van een mannelijk lam, niet ouder dan een jaar. Het vlees moet met de hand worden gehakt met een fiks zwaardachtig mes, de zirh. Een vijfde van het vlees hoort te bestaan uit staartvet en ook met het specerijenmengsel komt het nauw. Het spreekt voor zich dat je buiten Adana genoegen zult moeten nemen met een benadering van het origineel. Gelukkig zijn die benaderingen meestal ook behoorlijk smakelijk!

Bereiding van adana kebab

Lamsvlees van de schouder of het been wordt samen met lamsvet – uit de staart – en een niet-hete rode peper of paprika grof gehakt. Met de hand. Met een zirh. Het gehakt wordt op smaak gebracht met een speciaal specerijenmengsel, goed doorgekneed en met de hand om platte, lange spiesen geknepen. De worsten, wat dat zijn het toch eigenlijk, worden vervolgens gegrild boven een houtskoolvuurtje.

Turks platbrood, liefst lavas , wordt vlak voordat de spiesen klaar zijn even bovenop het vlees meegewarmd en krijgt zo een hint van de rokerigheid van de kolen en de smaak van het vlees.

How to eat

De Turken eten hun adana kebab het liefst in de stad Adana zelf. Bij gebrek aan reisbudget kun je natuurlijk ook een goed restaurant uitzoeken. Het vlees wordt van de spies geschoven en bovenop het platbrood geserveerd.

Erbij

Je eet een adana kebab op authentieke wijze met zerzavat, een salade van rode ui, peterselie en sumak. Een rijstschotel ernaast kan ook.

Probeer ook eens

Een iskender kebab bestaat uit flinterdunne plakjes vlees en wordt net als adana kebab op brood geserveerd.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Adana kebab bij jou in de buurt?

Voer je postcode in