Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Spareribs

spareribs
Spareribs

Spareribs

Spareribs is een Amerikaans barbecuegerecht: gemarineerde varkensribbetjes geroosterd op een barbecue, open vuur of (tegenwoordig) in de oven. Goede spareribs zijn mals, roodbruin van kleur, het vlees valt van het bot en de buitenkant is knapperig en gekaramelliseerd.

Wat zijn spareribs?

Spareribs (Amerikaans: spare ribs, spreek uit: ‘spèhr wribs’) is een Amerikaans barbecuegerecht bestaande uit gemarineerde varkensribbetjes die zijn geroosterd op een barbecue, open vuur of in de oven. Goede spareribs zijn mals, roodbruin van kleur, het vlees valt van het bot en de buitenkant is knapperig en gekaramelliseerd.

De naam is afkomstig van het Duitse woord Rippenspeer, oftewel ‘speerribben’. De naam verwijst naar het feit dat het gerecht vroeger meestal aan het spit (de ‘speer’) werd geroosterd. Hoewel spareribs over de hele wereld worden gegeten, zijn het de Amerikanen die zich het gerecht, als vroege fans van de BBQ, hebben toegeëigend.

In de negentiende eeuw hadden de VS varkensribben te over, als bijproduct van de opkomende vleesindustrie, maar niemand die ze wilde. Bij gebrek aan koelkasten (die werden pas in 1916 uitgevonden), werden ze weggegeven of zelfs weggegooid, als slachtafval. Toen men in de jaren 1870 ontdekte hoe je ijs kon maken, konden de ribben eindelijk – zij het tegen een bodemprijs – worden verkocht aan winkeliers. Slimme chefs begonnen barbecuestalletjes in grote steden waar ze geroosterde ribbetjes aan voorbijgangers verkochten. Ook nachtclubs deden mee aan de trend en voedden zo hun (vooral Afro-Amerikaanse) klandizie.

In het midden van de jaren 1950 werd het barbecueën in eigen tuin populair onder Amerikanen, en ribbetjes waren al gauw een grill-favoriet. Waar slachthuizen een eeuw eerder hun ribben aan de straatstenen niet kwijt konden, betaalde men nu opeens goud geld voor het vlees.

Bereiding spareribs

Wil je goede spareribs klaarmaken, dan heb je twee dingen nodig: vaardigheden en veel tijd. De varkensribben worden eerst gekruid – op zijn allereenvoudigst met zout en peper, maar vaak ook met (geheime) rubs of marinades. Vele Amerikaanse steden hebben hun eigen smakenpalet voor spareribs. In Kansas bijvoorbeeld wrijven ze het vlees in met een mengsel van paprika-, chili-, ui- en knoflookpoeder, terwijl er in Memphis selderijzout, mosterdpoeder en komijn door de rub gaat.

De smaken mogen enkele uren trekken. De ribben worden vervolgens langzaam, op een lage temperatuur, gegaard. Sommige chefs zullen ze roken voor extra smaak of ze tijdens het roosteren herhaaldelijk insmeren met een ‘mop sauce’. Op het laatst worden de ribbetjes meestal ingesmeerd met barbecuesaus en nogmaals kort gebarbecued. Uiteindelijk krijg je malse, glanzende, verrukkelijke spareribs.

How to eat

Met je vingers.

Erbij

Bijgerechten als pastasalade, bonensalade, aardappelsalade of een maiskolf zijn in de VS favoriet. In Nederlandse restaurants zie je vaak coleslaw en gepofte aardappel als bijgerechten.

Probeer ook eens

Houd je wel van een stukje varkensvlees? In de Mexicaanse keuken kent men cochinita pibil, en in Spanje eet men Ibericoham bij het leven. Bestel je Vietnamese bun thit nuong, dan krijg je gegrild varkensvlees op een bedje van noedels.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Spareribs bij jou in de buurt?

Voer je postcode in