Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Ha kau

Ha kau
Ha kau

Ha kau

Ha kau is een glasachtige gestoomde dumpling (kau) gevuld met oranjeroze garnalen (ha). Ha kau is een van de populairste vaste bewoners van het dim sum-wagentje dat in restaurants wordt rondgeduwd en is lid van de Guangdong Big Three, de drie toppers onder de dim summetjes.

Wat is ha kau?

Ha kau (spreek uit: ‘haa gkauw’) is een glasachtige gestoomde dumpling (kau) met een vulling van garnalen (ha). Ha kau is een van de populairste vaste bewoners van het dim sum-wagentje dat in restaurants wordt rondgeduwd en is lid van de Guangdong Big Three, de drie toppers onder de dim summetjes.

Ha kau werd aan het begin van de twintigste eeuw in Guangzhou, hoofdstad van de provincie Guangdong, bedacht door de eigenaar van een theehuis aan de rivier. Door zijn dim sum-menu uit te breiden met een dumpling gevuld met garnalen, vers van de boten die vlakbij voorbij vaarden, hoopte hij zijn concurrenten, die ook allemaal dim sum serveerden, te verslaan.

De oorspronkelijke ha kau bevat een vulling van garnalen, varkensvlees en bamboescheuten, omvat door een flinterdunne wrapper die na het stomen zowat doorzichtig wordt.

Wist je dat...

Ha kau is dé dumpling waarop een dim sum-chef wordt beoordeeld. Het deeg moet bijna doorschijnend en makkelijk te vormen zijn, maar toch stevig genoeg om niet te scheuren wanneer de dumpling met eetstokjes wordt opgetild. De juiste vulling is sappig en smakelijk maar niet taai. De ha kau mogen niet aan elkaar plakken en moeten klein genoeg zijn om in een hap op te kunnen eten.

Bereiding van ha kau

Een rond deegvelletje, gemaakt van tarwezetmeel, tapiocazetmeel, reuzel, zout en kokend water, wordt gevuld met een theelepel vulling. De vulling bestaat meestal uit fijngemalen garnalen, varkensvlees of -vet, bamboescheuten en gember op smaak gebracht met sojasaus, Shaoxing wijn en sesamolie, al wordt het varkensvlees ook weleens weggelaten.

De deegvelletjes worden om de vulling heen tot halvemaantjes gevouwen. Een kant van het velletje wordt geplooid voordat het randje wordt dichtgedrukt. Vervolgens worden de ha kau in een bamboe stoommandje gaar gestoomd tot het deeg doorzichtig is en de oranjeroze vulling erdoorheen schijnt.

How to eat

Een ha kau dumpling wordt opgepakt met eetstokjes, gedoopt in chiliolie en roderijstazijn en in een keer in de mond gestopt.

Probeer ook eens

Dim sum-liefhebbers bestellen graag ha kau in een combi met de twee andere leden van de de Guangdong Big Three-club: cha sieuw bao en siu mai.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Ha kau bij jou in de buurt?

Voer je postcode in