Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Dumplings

Dumplings
Jiaozi

Dumplings

Chinese dumplings oftewel jiaozi in het Kantonees, zijn deegpakketjes, gevuld met een vulling van vlees, vis en/of groenten en gekookt danwel gestoomd of gebakken in de pan. De meest beroemde dumpling heeft een vulling van varkensgehakt en kool.

Wat zijn dumplings?

Dumplings oftewel jiaozi in het Kantonees (spreek uit ‘djauw-ZUH’), zijn deegpakketjes, gevuld met een vulling van vlees, vis en/of groenten. Ze worden gekookt danwel gestoomd of gebakken in de pan. De meest beroemde dumpling heeft een vulling van varkensgehakt en kool, al dan niet met garnalen erdoor, op smaak gebracht met ingrediënten als Chinese bieslook en knoflook. Maar alles mag, van vegetarische dumplings met shiitakes tot een vulling van appel en walnoot met anijsroom.

Dumplings bestaan al eeuwen. Ze worden voor het eerst beschreven in een boek uit het tijdperk van de Drie Koninkrijken in de jaren 220-280 en hebben al zeker duizend jaar hun huidige halvemaanvorm. Ze zijn vernoemd naar de tijdsperiode rondom middernacht op oudjaarsavond, van elf uur ’s avonds tot een uur ’s nachts. Deze periode wordt jiaozi genoemd, net als de dumplings die dan worden gegeten.

Dumplings zijn dus een belangrijk onderdeel van de viering van het Chinese nieuwjaar, en brengen geluk en blijdschap. Omdat de dumplings dezelfde vorm hebben als de goudstukken van weleer, gelooft men ook dat ze rijkdom brengen.

De dumpling is van oudsher een Noord-Chinees gerecht en wordt nog altijd het meest in de noordelijke streken gegeten. In het zuiden van China eet men inmiddels ook wel dumplings, maar dan met een velletje van rijstmeel in plaats van tarwemeel.

Chinese dumplings zijn een onderdeel van de etenscategorie dim sum. Naast dumplings zijn er ook andere soorten dim sum, zoals bao (gestoomde broodjes) en gefrituurde hapjes. Dim sum worden met name in het weekend gegeten, maar dumplings verschijnen overal en altijd op tafel, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, als snack, bijgerecht of zelfs als afsluiting van de maaltijd.

Wist je dat...

Men verstopt soms een munt in een van de dumplings die voor oud en nieuw worden gemaakt. Degene die de munt vindt, heeft het hele jaar geluk.

Bereiding van dumplings

Voor een typische Chinese jiaozi wordt fijngehakte kool vermengd met varkensgehakt, kleine stukjes lente-ui, Chinese bieslook, knoflook, gember en sojasaus. Het is belangrijk dat het vlees niet te mager is, anders valt de vulling straks te droog uit. Een klein beetje vulling, maximaal een eetlepel, wordt op ronde dumplingvelletjes geschept. De velletjes worden tot een halvemaanvorm gevouwen en dichtgedrukt. Het randje krijgt vaak mooie plooien.

Nu zijn er drie manieren waarop de dumplings kunnen worden bereid. Ze kunnen worden gekookt (shuijiao) in een pan ruim kokend water, net als gnocchi bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen ze worden gestoomd (zhengjiao) in een bamboe stoommandje. Ook kunnen ze worden bereid als potstickers (guotie), waarbij de dumpling eerst in de pan knapperig wordt gebakken, dan even gestoomd om de vulling te garen, en vervolgens nog even opgebakken.

Dumplings worden geserveerd met een dipsaus, bestaande uit sojasaus, rijstazijn, lente-ui, sesamolie en een beetje peper.

How to eat

Je eet Chinese dumplings met eetstokjes.

Probeer ook eens

Dumplings komen ook in andere keukens voor. De Japanse keuken heeft bijvoorbeeld gyoza, in Italië serveert men ravioli en gnocchi en in Zuid-Amerika is men dol op empanadas.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Dumplings bij jou in de buurt?

Voer je postcode in