Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Banh cuon

Banh cuon
Banh cuon

Banh cuon

Het Vietnamese gerecht banh cuon bestaat uit gestoomde en opgerolde rijstmeelpannenkoekjes, zacht en een beetje glibberig van textuur, gevuld met geruld varkensgehakt en boomoortjes, een zwarte paddenstoel. Eroverheen worden knapperig gebakken sjalotjes gestrooid.

Wat is banh cuon?

Het Vietnamese gerecht banh cuon (bánh cuốn, spreek uit ‘ban koewn’) bestaat uit gestoomde en opgerolde rijstmeelpannenkoekjes, zacht en een beetje glibberig van textuur, gevuld met geruld varkensgehakt en boomoortjes, een zwarte paddenstoel. Eroverheen worden knapperig gebakken sjalotjes gestrooid. Net als bijna alle gerechten in de Vietnamese keuken, wordt ook banh cuon geserveerd met nuoc cham (Vietnamese dipsaus).

Ban cuon betekent letterlijk ‘opgerolde cake’. Het komt oorspronkelijk uit het noorden van Vietnam en is een licht gerecht vol smaak, dat ter plaatse met name als ontbijt of snack wordt gegeten.

Bereiding

Rijstmeel, tapiocameel, water en zout worden tot een beslag gemengd, dat mag rusten terwijl de vulling wordt gemaakt. Voor de vulling wordt varkensgehakt met fijngesneden ui en boomoortjes rul gebakken en op smaak gebracht met vissaus.

Het rijstmeelbeslag wordt heel dun uitgespreid en gestoomd tot een zacht, elastisch pannenkoekje. Dit gebeurt op traditionele wijze met een speciaal soort stoommandje boven een pan heet water. Over de bovenkant van het stoommandje is een stuk stof gespannen waarop het beslag flinterdun wordt uitgesmeerd. Het pannenkoekje wordt met een bamboe stok van de stof verwijderd.

De moderne kok gebruikt voor het maken van de koekjes ook wel een koekenpan met deksel – de pannenkoek stoomt in het vrijgekomen vocht onder het deksel gaar. Hoe dan ook, de pannenkoekjes zijn binnen een minuut klaar. In Vietnamese straattentjes staan zelfs weleens kleine stoommachines, met een korte lopende band, die de gestoomde pannenkoekjes automatisch maken zodat de kok ze alleen de nog hoeft te vullen en op te rollen.

Voor elk rolletje wordt een lepel vulling in een gestoomd rijstmeelpannenkoekje gerold, bestrooid met gebakken uitjes en geserveerd met dipsaus. Vaak wordt er bij de rolletjes cha lua (Vietnamese ham), taugé en komkommer gegeven.

Er bestaat ook een vegetarische variant van het gerecht, banh cuon thanh tri genaamd. De gestoomde rijstpannenkoekjes worden niet opgerold maar – zonder vulling – dubbelgeslagen en bestrooid met gebakken uitjes.

How to eat

Banh cuon wordt op kamertemperatuur gegeten: niet te heet, niet te koud. Doop stukjes van de pannenkoekjes met je eetstokjes in de dipsaus.

Probeer ook eens

De Vietnamese keuken heeft nog andere gevulde rolletjes op het menu. Houd je van rauw, probeer dan eens goi cuon. Een gefrituurde versie is de welbekende Vietnamese loempia oftewel cha gio.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Banh cuon bij jou in de buurt?

Voer je postcode in