Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Goi cuon

Goi cuon
Goi cuon

Goi cuon

Goi cuon zijn frisse, vers gerolde saladerolletjes gemaakt van rijstvellen, gevuld met rijstvermicelli, verse rauwe groenten en kruiden, en garnalen of vis. Geserveerd met een smaakvol dipsausje is het een gezond begin van je Vietnamese maaltijd.

Wat is goi cuon?

Het Vietnamese gerecht goi cuon (gỏi cuốn, spreek uit ‘gkoi koewn’) bestaat uit wisselende verse ingrediënten die worden gerold in geweekte rijstvellen en geserveerd met een dipsaus. De letterlijke betekenis van goi cuon is ‘saladerolletjes’, maar ze worden ook wel verse loempiaatjes genoemd. In het zuiden van Vietnam heet het gerecht banh hoi. In tegenstelling tot cha gio, de gefrituurde Vietnamese loempiaatjes die in Nederland vaak op straat worden verkocht, zijn deze zachte loempiaatjes ongebakken en worden koud gegeten.

In Vietnam worden de transparante rolletjes het meest als tussendoortje gegeten en zijn ze populair onder scholieren en studenten.

Wist je dat...

Net als de Fransen hun stokbrood nooit zelf bakken, maken de Vietnamezen geen rijstpapier. Ze kopen hun rijstpapier om goi cuon mee te maken altijd in de winkel. De flinterdunne velletjes, gemaakt van rijstmeel en/of tapiocameel, zout en water, worden door ambachtslieden met de hand gemaakt of in moderne fabrieken met machines vervaardigd.

Bereiding van goi cuon

De rolletjes worden een voor een klaargemaakt. Een vel rijstpapier (banh trang), wordt kort in heet water gedompeld en op een werkvlak gelegd. Vervolgens wordt een dikke streep op het midden van het rijstvel belegd met verse ingrediënten. Een klassiek gevuld loempiaatje bevat een stuk slablad, een plukje gare rijstvermicelli, dunne reepjes wortel, taugé en wat muntblad. Het zachte, iets plakkerige vel wordt vast een keer omgerold en krijgt op het laatst nog een gebakken garnaal en wat koriander toegevoegd. Nu gaat het rolletje dicht. Soms worden de loempia’s aan een kant open gelaten en steken de ingrediënten er een aanlokkelijk stukje uit.

Vaak worden de loempiaatjes geserveerd met een pindadipsaus, die van oudsher wordt gemaakt met een stukje varkenslever. Andere mogelijke sauzen zijn Vietnamese dipsaus (nuoc cham) en hoisinsaus (tuong xao).

In Westerse landen worden de rolletjes niet alleen met rauwe groenten en garnalen gegeten. Je vindt in onze restaurants bijvoorbeeld rijstvellen gevuld met kip, varkensvlees, eend, geroerbakte groenten en rundvlees.

How to eat

Je eet goi cuon met de hand en doopt ze voor elke hap flink in de dipsaus. Hoewel ze in Vietnam per stuk worden verkocht, eten wij ze meestal per portie van drie tot zes stuks, als voorgerecht.

Probeer ook eens

Dit frisse, gezonde en grotendeels rauwe gerecht is heerlijk op warme dagen. Heb je meer zin in iets warms, ga dan voor de gefrituurde variant, cha gio, ook wel keizerlijke rolletjes genoemd. Banh cuon zijn warme rolletjes, bestaande uit gestoomde rijstvellen gevuld met varkensgehakt en paddenstoelen.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Goi cuon bij jou in de buurt?

Voer je postcode in