Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Cha gio

cha gio

Cha gio

Voor het Vietnamese gerecht cha gio, ook wel bekend als nem ran, Vietnamese loempia, egg roll of imperial roll, worden rijstvellen gevuld met een mengsel van varkensvlees, glasnoedels, wolkenoortjes en groenten, en gefrituurd.

Wat is cha gio?

Het Vietnamese gerecht cha gio (chả giò, spreek uit ‘tsjaa hi-joh’) heeft vele namen. In het noorden van het land wordt het nem ran genoemd; wij zeggen Vietnamese loempia, in Engelstalige landen heten ze ook wel egg roll of imperial roll (keizerlijk rolletje).

Welke naam je ze ook geeft, ze zijn en blijven een van de meest bekende en geliefde gerechten uit de Vietnamese keuken. Vietnamese loempiaatjes zijn ter plaatse graag geziene gasten op feesten, bruiloften en oud-en-nieuwvieringen.

Cha gio worden traditioneel gemaakt met rijstvellen (banh trang), al worden er steeds vaker deegvellen op basis van tarwe gebruikt. De tarweversie wordt mooi bruin en blijft langer knapperig, vandaar. Je herkent de twee soorten aan hun kleur; de tarwevel-loempia’s worden egaal goudbruin terwijl de rijstvel-loempia’s bleker van kleur zijn en meer blaasjes op het oppervlak hebben.

East vs. West

De Vietnamese loempia is een van de eerste Vietnamese gerechten waar wij Nederlanders mee in aanraking kwamen. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw zijn ze te koop bij speciale kraampjes op markten in heel het land. Het gerecht is in die zin een klassieker, in elk geval in Nederland. De meeste Aziatische landen hebben overigens hun eigen versie van de loempia. Cha gio zijn over het algemeen kleiner van stuk dan Chinese en Indonesische loempia’s.

Bereiding van cha gio

Gehakte, geweekte glasnoedels (bun tau), wolkenoortjes, dunne reepjes taro, geraspte jicama en/of ui worden vermengd met varkensgehakt en (soms) garnalen. Deze vulling wordt netjes in de rijst- of tarwevellen gerold en gefrituurd in plantaardige of raapzaadolie.

How to eat

Hoewel wij Nederlanders onze cha gio graag in (zoete) chilisaus dippen, kiezen Vietnamezen eerder voor nuoc mam (vissaus) als dipsaus. Een andere geliefde manier om de rolletjes te eten: snijd een loempiaatje in stukken en rol een stukje samen met wat aromatische kruiden zoals munt of koriander in een slablad. Dippen en eten maar!

Erbij

De rolletjes zijn heerlijk geserveerd met do chua – ingelegde daikon en wortel. Eet je de rolletjes als bijgerecht, serveer ze dan bovenop een kom bun thit nuong of bij bun cha.

Probeer ook eens

Ben je dol op deze gefrituurde rolletjes maar heb je grote(re) trek? Kies dan voor het grotere broertje van cha gio, de Chinese loempia. Of ga voor bun cha gio; je krijgt dan een frisse rijstnoedelsalade bij je loempiaatjes.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Cha gio bij jou in de buurt?

Voer je postcode in