Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bun cha

Bun cha
Bun cha

Bun cha

Bun cha bestaat uit rijstvermicellinoedels (bun), gegrilde stukjes varkensvlees (cha) en een soort bouillon die zowel marinade voor het vlees als dipsaus is. Erbij worden smaakmakers zoals ringetjes chilipeper, gehakte knoflook, slabladeren en verse kruiden geserveerd.

Wat is bun cha?

Het Vietnamese gerecht bun cha (bún chả, spreek uit ‘boen tsja’) bestaat uit rijstvermicellinoedels (bun), gegrilde stukjes varkensvlees (cha) en een soort bouillon die zowel marinade voor het vlees als dipsaus is.

Dit typisch Noord-Vietnamese gerecht, afkomstig uit de stad Hanoi, wordt ook wel bun cha hanoi genoemd. Men eet het meestal als streetfood of in restaurantjes die zich helemaal op de kunst van de bun cha hebben gericht. Vietnamezen eten het uitsluitend als lunchgerecht.

Bereiding

Plakjes varkensbuik of balletjes varkensgehakt worden boven vuur gegrild. De gegrilde stukken vlees worden in een ‘bouillon’ gemaakt van nuoc mam (vissaus), azijn, water en suiker gelegd – dit is waar de magie van bun cha plaatsvindt. De bouillon, waarin vaak plakjes ingelegde papaja drijven, is eerder een variatie op nuoc cham (Vietnamese dipsaus) dan een soep. Het geeft het gegrilde vlees een ongelofelijke smaak die je niet snel meer vergeet. Erbij worden gegaarde rijstvermicellinoedels en smaakmakers zoals chilipeper, knoflook, slabladeren en kruiden geserveerd.

How to eat

Wil je dit gerecht op authentieke wijze eten, serveer dan het vlees met de bouillon in de ene kom, en de rijstnoedels op een bord ernaast. Eromheen zet je losse schaaltjes met de gehakte knoflook, ringetjes chilipeper en verse kruiden en slabladeren.

Elk persoon brengt eerst zijn eigen bouillon op smaak met knoflook en chilipeper. Dan vul je een klein kommetje met sla en kruiden en wat noedels en lepel je er wat vlees en wat van het lekkere vocht overheen. Pas eventueel de smaken verder aan door extra knoflook, chilipeper of chilisaus toe te voegen. Roer voorzichtig om met behulp van je eetstokjes en lepel en tast toe.

Je kunt de bun cha ook als slawrap eten. Neem dan een slablad, leg hierin wat kruiden en een pluk noedels. Vis een stuk varkensvlees uit de bouillon en leg op de noedels. Rol het slablad op als een wrap en doop de wrap voor elke hap even in de bouillon. Houd een leeg kommetje onder je kin om eventuele druppels op te vangen en leg voor de zekerheid een stapel papieren servetjes klaar.

Erbij

Als extraatje serveren Vietnamezen graag in stukken gesneden cha gio (Vietnamese loempia) bij hun bun cha. Je steekt een stuk cha gio samen met de overige ingrediënten in de slawrap voordat je hem opeet. Dit maakt het geheel lekker knapperig en extra vullend.

Probeer ook eens

Houd je ervan je eigen slawrap te rollen? Probeer dan ook eens banh xeo, een rijstmeelpannenkoekje met varkensvlees dat, in stukjes gesneden, in slabladeren wordt gerold. Bun thit nuong is het Zuid-Vietnamese equivalent van de bun cha.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bun cha bij jou in de buurt?

Voer je postcode in