Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Gyoza

Gyoza

Gyoza

Gyoza zijn Japanse dumplings oftewel kleine gevulde deegpakketjes, gemaakt van tarwemeel en gevuld met een sappige vlees- en-koolvulling. De dumplings worden op authentieke wijze eerst in de pan gebakken, dan gaar gestoomd en opnieuw even knapperig gebakken.

Wat is gyoza?

Gyoza (spreek uit ‘gjo-zah’) zijn Japanse dumplings oftewel kleine gevulde deegpakketjes. Een dun, elastisch deeg gemaakt van tarwemeel wordt gevuld met een sappige vlees- en koolvulling, op smaak gebracht met knoflook, gember en Chinese bieslook. De dumplings worden op authentieke wijze eerst in de pan gebakken, dan gaar gestoomd en opnieuw even knapperig gebakken.

De Japanners leenden het idee voor hun dumplings van de Chinezen, de uitvinders van de dumpling, in China jiaozi genaamd. Japanse soldaten kwamen tijdens de bezetting van Mantsjoerije in de Tweede wereldoorlog in aanraking met het Chinese deegpakketje en maakten ze na thuiskomst van het front na. De naam gyoza is dan ook niets anders dan jiaozi, op zijn Japans uitgesproken.

Toch zijn er verschillen tussen Japanse gyoza en Chinese jiaozi. De Japanse dumplings worden meestal met een voorverpakt deegvelletje gemaakt dat dunner en kleiner is dan de Chinese voorloper. Ook is de Japanse vulling meestal wat fijner. Het dunne deegvelletje zorgt voor een knapperig pakketje. De vulling bevat vaak flink wat knoflook, een ingrediënt dat je verder in de Japanse keuken weinig tegenkomt, behalve in ramen.

De vulling bestaat in zijn authentieke vorm vaak uit varkensvlees en kool, al zijn er genoeg uitzonderingen op deze regel te vinden. Wat dacht je van rundvlees en wortel, lamsvlees met munt, garnalen met roomkaas of eendenconfit? Er zijn natuurlijk ook vegetarische vullingen te vinden. Het belangrijkst is dat de vulling relatief droog is, zodat de dumplings niet zompig worden wanneer ze in de pan liggen.

Bereiding van gyoza

Voor klassieke gyoza gevuld met varkensgehakt en kool wordt gezouten en uitgelekte kool samen met verse gember, knoflook en nira (Chinese bieslook) of lente-ui door varkensgehakt gekneed. Alle toevoegingen zijn ontzettend fijn gesneden voor een extra elegante vulling. Het kneden zorgt voor een lekker sappig geheel dat niet te dicht van textuur wordt en bijna elastisch lijkt, precies zoals men in Azië lekker vindt.

Elke ronde gyoza-wrapper krijgt een theelepel of twee vulling, worden in een halvemaanvorm dichtgeklapt en mooi geplooid.

Hoewel gyoza kunnen worden gekookt (sui gyoza), gestoomd of gefrituurd (age gyoza), is de meest authentieke wijze van bereiden de potsticker- oftewel ‘panplakker’-aanpak, yaki gyoza genaamd. De dumplings worden eerst in een koekenpan van onderen knapperig gebakken. Dan gaat er wat vocht bij, een deksel op en worden de deegpakketjes gaar gestoomd. Tenslotte wordt de onderkant nog even opgebakken tot de bodems weer knapperig zijn.

How to eat

De dumplings worden geserveerd met de knapperige kant naar boven en een dipsausje gemaakt van rijstazijn, shoyu (sojasaus) en chili- of geroosterde-sesamolie. Je eet ze met eetstokjes.

Erbij

Gyoza worden in Japan vaak naast een portie ramen geserveerd. Een gouden combi die het proberen waard is.

Probeer terug

Vietnamese nem nuong oftewel varkensgehaktballetjes hebben ook die typisch Aziatische vaste, elastische vleestextuur.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Gyoza bij jou in de buurt?

Voer je postcode in