Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Wan tan soep

Wan tan soep
Wan tan soep

Wan tan soep

Wan tan soep (ook wel wonton) is een bouillonachtige soep met daarin gekookte, delicate wantans: dumplings gevuld met varkensvlees en/of garnalen gemengd met wat groente, sojasaus en sesamolie. Soms zitten er nog noedels of groenten zoals paksoi in de soep, vaak wordt er lente-ui of bieslook overheen gestrooid.

Wat is wan tan soep?

Wan tan soep is een bouillonachtige soep met daarin gekookte, delicate wantans: dumplings gevuld met varkensvlees en/of garnalen gemengd met wat groente, sojasaus en sesamolie. Soms zitten er nog noedels of groenten zoals paksoi in de soep, vaak wordt er lente-ui of bieslook overheen gestrooid.

Dumplings zijn kleine gevulde deegpakketjes. In het geval van wantans wordt een dun, elastisch deegvelletje gemaakt van tarwemeel en soms ei gevuld met een varkensvleesvulling. Wantans verschillen van de gemiddelde dumpling: het velletje is niet rond, maar vierkant en dunner; en het deeg wordt anders om de vulling gevouwen. Japanse gyoza of Chinese jiaozi bijvoorbeeld hebben een halvemaanvorm en een geplooide rand.

Wantans zijn een populair bijgerecht in Hongkong, Taiwan, Beijing en Shanghai. Ze worden meestal in een heldere soep gegeten, soms met extra noedels erin. Technisch gezien is elke soep waarin je wantans serveert een wan tan soep te noemen. De meest eenvoudige, pure versie is nu precies degene die wij in Nederland ook op het menu van Chinese restaurants zien staan: wantans geserveerd in een kippenbouillon.

Wist je dat...

Wantans komen oorspronkelijk uit het noorden van China en worden al honderden jaren in een soep gaar gekookt en gegeten, met name rondom midwinter. Voor Chinezen is wantansoep nog altijd een geliefde winterse maaltijd. In het verleden was de wantan ook een soort medicijn. De legendarische dokter Zhang Zhongjing, een van de grondleggers van Chinese geneeskunde, vulde wantans met medicinale kruiden en deelde deze uit aan de armen om bevriezingsverschijnselen in de winterkou tegen te gaan.

Bereiding van wan tan soep

Een goede wan tan soep begint, net als zovele andere Chinese gerechten, met een geweldige bouillon, liefst enkele uren lang getrokken van een rijkelijk mengsel van kip, varken, smaakmakers als gember en lente-ui, en Jinhua-ham, een gezouten ham uit de Jinhua-provincie, die al sinds de tiende eeuw voor Christus wordt gegeten.

De vulling voor de wantans – gemalen gedroogde garnalen, varkensgehakt, gember, suiker, sojasaus, sesamolie en Chinese bieslook – wordt in vierkante wantanvelletjes gevouwen en de wantans worden enkele minuten met de bouillon meegekookt. De soep wordt geserveerd met extra Chinese bieslook of lente-ui eroverheen.

How to eat

Je eet wan tan soep uit een kom, met een aardewerken soeplepel in de ene hand en eetstokjes in de andere. Vis de wantans uit de soep met je stokjes en eet de vloeistof met de lepel. Easy.

Probeer ook eens

Eet je deze soep vooral om de heerlijke deegpakketjes, dan heeft de Chinese keuken nog meer te bieden: dumplings en dim sum! In Japan eet men gyoza; in de Indische keuken frituurt men de pakketjes en heten ze pangsit goreng.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Wan tan soep bij jou in de buurt?

Voer je postcode in