Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Coq au vin

coq au vin
coq au vin

Coq au vin

Franser dan Frans, dat is coq au vin. Het betekent letterlijk ‘haan in wijn’ maar is in werkelijkheid een kip, in stukken gehakt, geflambeerd met cognac en met groenten en spekjes gestoofd in een volle rode wijn. Vroeger gebruikte men voor dit boerengerecht daadwerkelijk hanenvlees.

Wat is coq au vin?

Franser dan Frans, dat is coq au vin (spreek uit: ‘kok oo VAH’). Het betekent letterlijk ‘haan in wijn’ maar is in werkelijkheid een kip, in stukken gehakt, geflambeerd met cognac en daarna met groenten en spekjes gestoofd in een volle rode wijn.

Nu is een kippetje de rigueur, maar vroeger gebruikte men voor dit boerengerecht daadwerkelijk hanenvlees. Meestal was dat het taaie maar o zo smaakvolle vlees van een uitgerangeerde, bejaarde haan die zijn leven lang buiten had doorgebracht. Om het taaie vlees zacht te krijgen, was een langzame garing nodig. Een stoofpotje was dus ideaal.

De herkomst van het gerecht is niet te achterhalen. Van de Romeinen is al bekent dat ze taai vlees graag stoofden in wijn. Wel staat vast dat het van oorsprong een boerengerecht is. De rijken hoefden namelijk geen taai vlees te eten, zij kregen de malsere stukken van kip of koe.

Eigenlijk zijn er veel verschillende ‘hanen in wijn’ te vinden in Frankrijk. Allerlei streken hebben een eigen variant – vaak verschilt de wijn die wordt gebruikt. In de Elzas gebruikt met riesling; in de Franche-Comté is vin jaune (letterlijk ‘gele wijn’, gemaakt van savagnin-druiven) de voorkeursvloeistof.

Wist je dat...

Vroeger werd de coq au vin gegarneerd met de kam en de niertjes van de haan. Toen was kop-tot-staart-eten niet zozeer een trend, maar bittere noodzaak.

Bereiding coq au vin

Variaties zijn onvermijdelijk bij een recept dat zo beroemd is als coq au vin. Een klassieke Franse ‘coq’ gaat ongeveer als volgt: een biologische kip wordt met botten en al in stukken gehakt en mag 24 uur in een mengsel van (Bourgondische rode) wijn, peterselie, tijm en laurier marineren. De kip wordt rondom bruin gebakken in boter en dan overgoten met cognac en in de fik gestoken. Vervolgens mag de kip langzaam in een braadpan garen met de wijn en in boter gebakken spekjes, ui, knoflook en wortel. Je ziet ook vaak andere wortelgroenten – pastinaak bijvoorbeeld – en champignons in een coq au vin.

How to eat

Het liefst laat je een coq au vin eerst een dag of wat staan. Als je ervan af kunt blijven.

Erbij

Bij dit boerengerecht hoort boerenbrood om mee te soppen.

Probeer ook eens

Fan van coq au vin? Dan smaakt boeuf bourguignon je vast ook erg goed. De twee Franse klassiekers lijken aardig op elkaar. Escargots à la Bourguignonne smaken heel anders maar komen wel uit dezelfde streek.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Coq au vin bij jou in de buurt?

Voer je postcode in