Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Voor de Franse klassieker boeuf bourguignon worden blokjes rundvlees met kleine uien, witte champignons en spekjes langzaam in rode wijn gesmoord tot een malse stoofpot. Het vlees komt bij voorkeur van de Charolais-koe, die net als het gerecht zelf afkomstig is uit de Bourgogne.

Wat is boeuf bourguignon?

Boeuf bourguignon (spreek uit: ‘BUF boer-gie-njon’) heet in Frankrijk eigenlijk boeuf à la bourguignon, wat letterlijk rundvlees (boeuf) op z’n Bourgondisch (bourguignon) betekent. Rundvlees wordt langzaam in rode wijn gesmoord samen met kleine uien, witte champignons en spekjes. Het resultaat is een mals vleesgerecht in een dikke, bruine saus.

Bourgondië (Bourgogne in het Frans) is een voormalige streek in Frankrijk (tegenwoordig onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté) die bekend staat om zijn culinaire hoogstandjes: geweldige wijnen, lekkere kazen, gevierd vlees en gevogelte en zelfs kwaliteitsmosterd. Hier graast ook de crèmekleurige Charolais-koe, wiens malse vlees van oorsprong hoort in een boeuf bourguignon. Rundvlees is niet het enige wat ‘à la bourguignon’ wordt klaargemaakt in Frankrijk. In principe verdient elk ingrediënt (vlees, vis, kip of gepocheerde eieren) gesmoord in wijn met een garnituur van kleine uien, champignons en spekjes de benaming bourguignon.

Wist je dat...

Het gerecht bestaat al veel langer, maar kreeg aan het begin van de twintigste eeuw bekendheid dankzij de iconische Franse chef Auguste Escoffier, die het gerecht opnam in zijn boek Le Guide Culinaire uit 1903. Escoffier en zijn boek waren toonaangevend voor de haute cuisine in het algemeen, en de Franse keuken in het bijzonder. Nog steeds wordt zijn boek door chefkoks geraadpleegd als ze klassieke Franse gerechten willen bereiden.

Bereiding boeuf bourguignon

Na Escoffier was het verrassend genoeg een Amerikaanse, namelijk de tv-kok Julia Child, die het gerecht in de jaren 1960 opnieuw in de spotlights zette, in haar onvergetelijke boek Mastering the art of French cooking. In plaats van een enorme homp rundvlees gebruikt ze blokjes vlees. Da’s makkelijker, maar desalniettemin moet je als chef een hele middag voor je boeuf uittrekken. In Child’s versie worden spekjes, blokjes rundvlees, wortel en ui een voor een aangebakken. Ze gaan vervolgens samen met rode wijn, bouillon, tomatenpasta, knoflook en tijm urenlang de oven in. Daarna wordt de saus nog verder ingekookt en er worden gebakken kleine uien en gebakken champignons door geroerd. Child serveert haar boeuf met peterselie.

How to eat

Serveer het gerecht in een diep bord of een kom.

Erbij

Wil je het authentiek aanpakken, serveer dan gestoomde of gekookte aardappels bij je boeuf. Van Julia Child mag je er ook pasta bij eten. Het wordt nog Franser met een ratatouille ernaast.

Probeer ook eens

Word je blij van de Bourgondische smaken van dit gerecht? Coq au vin en escargots vinden ook hun oorsprong in deze streek.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Boeuf bourguignon bij jou in de buurt?

Voer je postcode in