Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Ratatouille

Ratatouille
Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille is een traditioneel Frans groentestoofpotje bestaande uit courgette, aubergine, paprika en tomaat, gestoofd in olijfolie en op smaak gebracht met knoflook en kruiden. De naam klinkt een beetje als ‘ratjetoe’ en dat is het ergens ook; ‘touiller’ is Frans voor omroeren.

Wat is ratatouille?

Ratatouille (spreek uit: ‘rah-tah-toe-je’) is een traditioneel Frans groentestoofpotje. Het gerecht bestaat uit verschillende groenten, meestal courgette, aubergine, paprika en tomaat, gestoofd in olijfolie en op smaak gebracht met knoflook en kruiden, zoals tijm of herbes de Provence (Provençaalse kruiden).

De volledige naam is ratatouille niçoise, en inderdaad, het gerecht vindt zijn oorsprong in Nice en de Provence. De naam klinkt een beetje als ‘ratjetoe’ en dat is het ergens ook; ‘touiller’ is Frans voor omroeren. Ratatouille kan warm, lauwwarm of koud worden geserveerd, als voor-, bij- of hoofdgerecht. De smaken kunnen knapperig en bijna fris zijn, of juist zacht en diep. Een echte alleskunner dus.

Geschiedkundigen vermoeden dat het gerecht uit de zeventiende eeuw stamt. Pas toen kwamen ingrediënten als aubergine (afkomstig uit India), tomaat (uit Mexico) en courgette (uit de VS) voor het eerst naar Europa.

Ratatouille is oorspronkelijk een zomers armeluisgerecht, gemaakt van seizoensgroenten die vers en goedkoop verkrijgbaar waren (en mogelijk al over hun beste tijd heen). Men gebruikte wat beschikbaar was.

Wist je dat...

Het gerecht dat in de geliefde animatiefilm Ratatouille wordt geserveerd, heet eigenlijk confit byaldi. Confit byaldi, bedacht door de Franse chefkok Michel Guérard, is een variatie op de klassieke ratatouille. De groenten worden in dunne plakken gesneden en dakpansgewijs uitgewaaierd op een piperade (paprikasaus).

Bereiding ratatouille

Ondanks zijn status als klassieker, valt er voor ratatouille nauwelijks een vast bereidingswijze te geven. Het gerecht kan in tien minuten gemaakt worden maar ook enkele uren kosten. Er kunnen uien, sjalotten, knoflook, olijven en kappertjes in zitten (of niet). Er zit een saus bij (of niet) en de lijst met mogelijke kruiden is lang: basilicum, tijm, herbes de provence, laurier, zelfs saffraan en/of balsamicoazijn.

Deze drie manieren van bereiden kom je het vaakst tegen:

  1. alle ingrediënten worden tegelijk in een pan gestoofd
  2. de ingrediënten worden een voor een klaargemaakt en vervolgens samengevoegd
  3. de groenten worden eerst aangebakken, dan in laagjes in een braadpan of ovenschaal gelegd en tenslotte gesmoord

De gerespecteerde Franse sterkok Raymond Blanc kiest voor een snelle ratjetoe van gefruite uisnippers die kort worden aangebakken met knoflook, tijm, rode paprika, courgette en aubergine. De groenten mogen vervolgens gaarstoven in een tomatensaus, et voilà.

How to eat

Koud, warm of heet, de keuze is aan jou. Het is zeker de moeite een deel te laten staan tot de volgende dag – bestel of maak gewoon een extra grote hoeveelheid – want er gebeurt iets magisch met de smaken in de tussentijd.

Erbij

Lekker als bijgerecht bij boeuf bourguignon of chateaubriand, maar ook als vegetarisch hoofdgerecht, bijvoorbeeld met rijst of brood.

Probeer ook eens

Catalaanse samfaina en Maltese kapunata lijken erg op ratatouille. Italiaanse caponata heeft grotendeels dezelfde ingrediënten – aubergine, ui, tomaat – maar is iets uitgesprokener qua smaak.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Ratatouille bij jou in de buurt?

Voer je postcode in