Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Crème brûlée

Crème brûlée
crème brûlée

Crème brûlée

Crème brûlée is een zijdezacht Frans custardgerecht gemaakt van eieren en room, au bain-marie in de oven gebakken en bedekt met een gekaramelliseerd laagje (bruine) suiker. Het gerecht hoort op kamertemperatuur te worden gegeten. Crème brûlée betekent letterlijk ‘gebrande room’.

Wat is crème brûlée?

Crème brûlée (spreek uit: ‘KREM bruu-lee’) is een zijdezacht Frans custardgerecht gemaakt van eieren en room, au bain-marie in de oven gebakken en bedekt met een gekaramelliseerd laagje (bruine) suiker. Het gerecht hoort op kamertemperatuur te worden gegeten. Crème brûlée betekent letterlijk ‘gebrande room’.

De naam crème brûlée duikt in 1691 voor het eerst op in een kookboek geschreven door François Massialot, kok van de broer van koning Louis XIV en diverse hertogen. Volgens geschiedkundigen waren custards echter al in de Middeleeuwen populair in heel Europa, waardoor de precieze herkomst van het gerecht moeilijk te achterhalen valt. En inderdaad, je vindt vergelijkbare gerechten in bijvoorbeeld Spanje (crema catalana), Italië (panna cotta) en Engeland (Trinity burnt cream). Uiteraard vinden al deze landen dat zij de eersten waren die op het idee kwamen een romig toetje van custard te maken!

Vanille en nootmuskaat zijn de traditionele smaakmakers in crème brûlée, al bedacht de auteur van het allereerste recept, Massialot, al dat je het gerecht kunt opfleuren met citroen- of sinaasappelrasp, kaneel, fijngehakte pistaches, amandelen of een drup oranjebloesemwater. Tegenwoordig kom je allerlei aroma’s in het romige dessert tegen, waaronder kardemom, koffie, lavendel en stemgember. Er zijn zelfs recepten voor hartige crème brûlée te vinden.

Wist je dat...

Op 27 juli is het nationale crème-brûléedag in de Verenigde Staten. Meevieren is simpel: het enige wat je hoeft te doen is op die dag een crème brûlée (of twee) te eten.

Bereiding crème brûlée

Massialot gebruikte een brandijzer voor het bovenste laagje knapperig en bruin te krijgen. Gelukkig hebben chefkoks tegenwoordig een oven, salamander of speciaal brandertje tot hun beschikking. Volle room wordt met vanille aan de kook gebracht en al kloppend op een mengsel van eidooiers en suiker gegoten. Deze custard gaat in individuele ramekins en wordt met de voeten in een bak water (au bain-marie) in de oven gebakken. Op de afgekoelde puddinkjes wordt een van tevoren gemaakt karamelcirkeltje gelegd, of het geheel wordt met een laagje (bruine) suiker met een brander of onder de grill gekaramelliseerd.

How to eat

Fransen eten crème brûlée op kamertemperatuur.

Erbij

Crème brûlée eet je puur natuur.

Probeer ook eens

Spaanse crema catalana is iets lichter en wordt op smaak gebracht met sinaasappel of citroen. Hou je niet van karamel, kies dan voor Italiaanse panna cotta.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Crème brûlée bij jou in de buurt?

Voer je postcode in