Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Chocolademousse

Chocolademousse
chocolademousse

Chocolademousse

Chocolademousse is een luchtig, schuimig nagerecht met een volle chocoladesmaak. Het wordt traditioneel gemaakt van goede pure chocolade, eieren, suiker, boter en een snufje zout. Er bestaan talloze variaties; van het meest ingewikkelde sterrenchefrecept tot de thuiskokversie met maar twee ingrediënten.

Wat is chocolademousse?

Chocolademousse (mousse au chocolat in het Frans, spreek uit: ‘moesss oo sjoh-koh-lah’) is een luchtig, schuimig nagerecht met een volle chocoladesmaak. (Mousse betekent schuim.) Het wordt traditioneel gemaakt van goede pure chocolade, eieren, suiker, boter en een snufje zout.

Bekijk je het scheikundig, dan bestaat een chocomousse uit drie of vier elementen: de basis (chocolade), het bindmiddel (ei, boter), de opschuimer (geslagen eiwit) en eventueel extra smaakmakers (specerijen, likeur, vanille). Samen creëren ze de unieke lichte textuur die zo onlosmakelijk bij het gerecht hoort.

Aan geruchten over de oorsprong van de mousse au chocolat geen gebrek. Toch is de ware chocolademousse-geschiedenis niet makkelijk te achterhalen. Al kom je met beredeneren een heel eind… Spaanse ontdekkingsreizigers brachten in de zestiende eeuw voor het eerst chocolade mee uit de nieuwe wereld. Het goedje bereikte Frankrijk in de zeventiende eeuw, dus ouder dan vierhonderd jaar kan het gerecht dus al niet zijn.

De mousse – een (meestal) koud en (soms) zoet gerecht dat luchtig en smeuïg is van textuur – raakte echter pas in de achttiende eeuw in de (culinaire) mode. Een combinatie van chocolade en mousse was daarna een kwestie van tijd en de chocomousse is dan ook waarschijnlijk in de loop van de achttiende eeuw ontstaan.

Met de uitvinding van de elektrische mixer eind negentiende eeuw werd het maken van mousse een peulenschil en veroverde de chocolademousse de wereld. Je zag het gerecht eerst vooral in (Franse) restaurants, maar dankzij de populariteit van poedertoetjes (Saroma bijvoorbeeid) kon in de tweede helft van de twintigste eeuw iedereen chocolademousse maken.

De chocotoet blijft populair en er zijn inmiddels talloze variaties; van het meest ingewikkelde sterrenchefrecept tot de thuiskokversie met maar twee ingrediënten. Populair zijn bijvoorbeeld vegan chocolademousse (met avocado of aquafaba), chocolade-sinaasappelmousse en wittechocolademousse.

Wist je dat...

De Fransen zijn ook dol op hartige mousse, zoals vis-, ham-, lijster- of aspergemousse.

Bereiding chocolademousse

Voor een volle, machtige, romige, échte Franse chocolademousse wordt pure chocolade van goede kwaliteit gebruikt. Deze wordt samen met boter gesmolten en geroerd tot een glanzende, vloeibare massa. Intussen worden eiwitten met een snuf zout stijf geklopt. Is de chocolademassa wat afgekoeld, dan worden er eidooiers en suiker doorheen geklopt. Tenslotte worden de stijfgeslagen eiwitten erdoorheen gespateld en mag de mousse opstijven in de koelkast. Pas tijdens het koelen krijgt de mousse zijn uiteindelijke luchtige stevigheid.

How to eat

Met een lepeltje. C’est simple.

Erbij

Meer dan een toefje extra slagroom heb je niet nodig.

Probeer ook eens

Chocolate lovers kunnen hun hart ophalen met Franse profiteroles of chocolademacarons. Onze eigen Bossche bol biedt ook een lekkere combi van slagroom en chocolade.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Chocolademousse bij jou in de buurt?

Voer je postcode in