Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Macarons

macarons
macarons

Macarons

Macarons zijn delicate Franse schuimkoekjes, vanbuiten bros, vanbinnen zacht, bestaande uit twee rondjes schuimgebak gevuld met een romige, zijdezachte vulling van jam, botercrème of ganache. Het schuimgebak bestaat uit fijn amandelmeel, suiker en eiwit. Geliefde macaronsmaken zijn vanille, chocolade en koffie.

Wat zijn macarons?

Macarons (spreek uit: ‘mak-ka-ROH’) zijn delicate Franse schuimkoekjes, vanbuiten bros, vanbinnen zacht, bestaande uit twee rondjes schuimgebak gevuld met een romige, zijdezachte vulling van jam, botercrème of ganache. Het schuimgebak bestaat uit fijn amandelmeel, suiker en eiwit. De vulling kan een bijpassende of juist contrasterende eigen smaak hebben. Bekende macaronsmaken zijn vanille, chocolade en koffie.

Macarons worden in het Nederlands ook wel met een ‘k’ gespeld: makarons. Wij schrijven het met een ‘c’ (net als de rest van de wereld overigens) want dat staat zo lekker Frans.

De oorspronkelijke macaron zou rechtstreeks uit de Italiaanse keukens van Catherine di Medici stammen – we spreken dan over de vijftiende eeuw. Het woord macaron is dan ook afkomstig van het Italiaanse maccherone, wat ‘fijn deeg’ betekent. (Het woord macaroni is hier ook van afgeleid trouwens.) In de zeventiende eeuw was de Franse macaron verworden tot een zoet, dun amandelkoekje dat werd gemaakt door nonnen uit het Karmelietessenklooster.

Mid-negentiende eeuw kwam Pierre Desfontaines, werkzaam voor de Franse patisserie Ladurée, op het briljante idee om twee macarons met een vulling ertussen tegen elkaar te plakken. Sindsdien is de Ladurée-macaron het voorbeeld voor macaronbakkers over de hele wereld.

De randvoorwaarden voor een magisch mooie macaron zijn eenduidig. De koekjes zijn rond, bros en licht maar niet te droog, met een iets chewy maar niet plakkerige binnenkant. De vulling glad en stevig maar niet te zwaar en netjes uitgespreid tot aan de randen. De verhoudingen komen ook nauw; te weinig vulling is een misdaad.

Qua smaak is alles mogelijk, waardoor de macaron steeds weer nieuwe gedaanten aanneemt. In sommige macarons huizen wel drie verschillende smaken, zoals roos, lychee en framboos (een succesnummer van meesterpatissier Pierre Hermé) of peer, walnoot en vanille.

Wist je dat...

Macarons hebben niets te maken met onze kokosmakroon. De namen lijken op elkaar en kunnen voor verwarring zorgen, maar daar houd de gelijkenis ook op. Zo fijntjes als de macaron is (in smaak en in uiterlijk), zo rustiek is de kokosmakroon.

Bereiding macarons

De kleine koekjes worden in de oven gebakken van een deeg van extra fijn gemalen amandelmeel en eiwitten die zijn stijfgeslagen met suiker en een snufje zout of wijnsteen (cream of tartar). Hieraan wordt vaak een kleurstof toegevoegd – je vindt macarons in alle kleuren van de regenboog. Tussen twee koekjes komt de vulling, die honderd-en-een smaken kan hebben. Chocoladeganache, fruitjam en vanille-botercrème zijn klassiekers.

How to eat

Volgens Pierre Herme eet je een macaron het liefst bij een kopje groene thee. Dit neutraliseert de smaakpapillen zodat je de smaak van de vulling goed proeft.

Erbij

Koffie of thee liggen voor de hand, maar in het buitenland, van Zuid-Afrika tot Australië, combineren ze macarons steeds vaker met alcohol. Met name bubbelwijnen en cocktails zijn geliefde partners. Het proberen waard.

Probeer ook eens

Macarons zijn one of a kind, maar gevulde koekjes zijn er wel meer. Japanse dorayaki bijvoorbeeld (pannenkoekjes gevuld met bonen). Of stroopwafels.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Macarons bij jou in de buurt?

Voer je postcode in