Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Soufflé

Soufflé
chocoladesoufflé

Soufflé

Een goede Franse soufflé is een luchtige, schuimige mix van eidooiers, opgeklopte eiwitten en hartige of zoete smaakgevers, die wordt gebakken in de oven tot hij flink boven de rand van de vorm uitkomt. Eenmaal uit de oven stort een soufflé vaak snel weer in.

Wat is soufflé?

Een goede Franse soufflé (spreek uit: ‘soef-flee’) bestaat bijna helemaal uit gebakken lucht: souffler betekent opblazen. Een soufflé is een luchtige, schuimige mix van eidooiers, opgeklopte eiwitten en hartige of zoete smaakgevers, die wordt gebakken in de oven tot hij flink boven de rand van de vorm uitkomt. Eenmaal uit de oven stort een soufflé snel weer in; soufflés worden dan ook vaak gloeiend heet opgediend. Koude en zelfs bevroren soufflés bestaan overigens ook.

Naast de kaassoufflé (die overigens behalve de naam niets gemeen heeft met onze snackbarversie) zijn er bijvoorbeeld hartige soufflés met krab of garnalen en aardappelsoufflé. Avontuurlijker (en zeldzamer) zijn culinaire hoogstandjes als soufflé van kalfshersenen of soufflé van gevogeltelevers. Op de zoete toer is er o.a. de chocoladesoufflé, de fruitsoufflé (met limoen, aardbei, banaan, noem maar op) en de vanillesoufflé. Een van de allerbekendste soufflés aller tijden is van de hand van de grote negentiende-eeuwse chefkok Antonin Carême: de soufflé Rothschild, met gekonfijte vruchtjes en likeur.

Soufflés worden al sinds de achttiende eeuw gegeten. Een van de oudste varianten is de omeletsoufflé, waarvoor eiwit en eidooier worden gescheiden en het eiwit, eenmaal opgeklopt, weer terug door de dooier wordt geroerd.

De soufflé is berucht onder zowel thuis- als chefkoks, want de kans dat het mislukt (oftewel vroegtijdig inzakt) is groot. Een mooi gelukte soufflé is daarmee het ultieme gerecht om op tafel te toveren. “De soufflé is het ei op zijn prachtigst,” aldus Julia Child.

Bereiding soufflé

Hartige soufflés hebben een roux als basis – een gebakken mengsel van boter en bloem. Zoete soufflés hebben melk en suiker als basis. Hier worden eidooiers en (gegaarde) smaakgevers toegevoegd, zoals kaas voor een kaassoufflé of chocolade voor een chocoladesoufflé. Opgeklopte eiwitten geven het geheel luchtigheid en eenmaal in de oven zorgt de uitzettende lucht in de eiwitten er samen met het verdampende water uit de ingrediënten voor, dat de soufflé omhoog komt. De wetten van de natuur die ervoor zorgen dat een soufflé opblaast, zorgen er ook onherroepelijk voor dat hij weer instort. Eenmaal uit de oven koelt de lucht af en de waterdamp condenseert, waardoor het geheel inkachelt. Of, zoals de Engelsen het mooi weten te zeggen: What goes up, must come down.

How to eat

Met een lepel.

Probeer ook eens

Amerikaanse pancakes maken ook gebruik van de luchtigmakende eigenschappen van eiwitten.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Soufflé bij jou in de buurt?

Voer je postcode in