Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

American Pancakes

american pancakes
American Pancakes

American Pancakes

American pancakes oftewel Amerikaanse pannenkoekjes zijn kleine, dikke, luchtige pannenkoekjes, die op authentieke wijze in een stapeltje van drie worden geserveerd met een topping naar keuze – ahornsiroop en blauwe bessen of knapperige plakjes bacon zijn favoriet. Amerikanen beginnen de dag graag met pancakes.

Wat zijn American pancakes?

American pancakes (spreek uit: ‘ah-MÈH-rik-kehn PÈHN-keeks’) oftewel Amerikaanse pannenkoekjes zijn kleine, dikke, luchtige pannenkoekjes. Ze worden op authentieke wijze op een stapeltje van drie geserveerd met een topping naar keuze – ahornsiroop en blauwe bessen of knapperige plakjes bacon zijn favoriet. De gemiddelde Amerikaan begint er de dag graag mee.

Het is aannemelijk dat pannenkoeken een stokoud onderdeel van ons dieet zijn: archeologen vinden regelmatig bewijzen dat onze oerouders koeken bakten van granen. Zo had Ötzi de IJsman, die 5300 jaar geleden in Europa leefde, sporen van het oergraan einkorn in zijn maag. De Grieken en Romeinen aten hun pannenkoeken met honing, in Engeland houdt men al sinds de Middeleeuwen een jaarlijkse pannenkoekenrace en in het zeventiende eeuwse Amsterdam was de pannenkoek vast onderdeel van de Vastenavondviering.

Nog altijd eet de hele wereld platte baksels gemaakt van bloem, eieren en melk. De Fransen hebben crêpes, de Indonesiërs dadar gulung en de Duitsers Eierkuchen. Toch is er een duidelijk verschil met de American pancake: Yankees gebruiken een rijsmiddel (baksoda of bakpoeder) waardoor ze zo karakteristiek sponzig, luchtig en dik worden.

Er bestaan ontzettend veel namen voor pancakes in Amerika. Wil je een stapeltje, dan zul je afhankelijk van je locatie moeten kiezen voor flapjacks, hot cakes, griddle cakes, batter cakes, wheatcakes, slapjacks, flitters, hoecakes, johnnycakes of stacks. Om er maar een paar te noemen.

Wist je dat...

Wij Nederlanders aten in vroeger tijden onze pannenkoeken – toen van boekweitmeel gemaakt – ook als ontbijt. Deze boekweitpannenkoeken waren tot ver in de twintigste eeuw populair, met name onder landarbeiders, die vroeg begonnen en vaak meerdere keren ontbeten. De koeken werden kaal gegeten, of met stroop.

Bereiding American pancakes

Een mengsel van bloem, melk en/of karnemelk, eieren en bakpoeder en/of -soda wordt met wat suiker, zout en soms gesmolten boter tot een beslag geklopt. (Het beslag bevat naar verhouding minder melk dan onze Hollandse pannenkoeken.) Hiervan worden in boter kleine, ronde pannenkoekjes gebakken die in de pan iets opzwellen.

How to eat

De Amerikanen zouden de Amerikanen niet zijn, als ze niet een hele horde aan indrukwekkende toppings voor hun pancakes hadden bedacht. Blauwe bessen, bacon en/of ahornsiroop zijn het bekendst. Ander lekkers? Gekarameliseerde banaan-walnoot bijvoorbeeld, Nutella met aardbeien of pindakaas, chocolate chip en slagroom.

Erbij

In ware American diner-stijl hoort er een bottomless coffee bij, een ‘bodemloze’ koffie. Oftewel veel koffie, gedronken uit een mok.

Probeer ook eens

Ben je eenmaal aan het idee van een warm ontbijt gewend, probeer dan ook eens wentelteefjes, hash browns of eggs benedict in de ochtend.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt American Pancakes bij jou in de buurt?

Voer je postcode in