Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Hash browns

hash browns
hash browns

Hash browns

Hash browns is een Amerikaans bijgerecht bestaande uit kleingesneden (hashed) of geraspte gekookte aardappels, soms met gesnipperde ui, die tot een schijf worden gevormd en bruin worden gebakken (browned). Het woord hash is afgeleid van het Franse werkwoord hacher, dat hakken betekent.

Wat zijn hash browns?

Hash browns (spreek uit: ‘hesj brauwns’) is de afkorting voor hashed brown(ed) potatoes, een Amerikaans bijgerecht bestaande uit kleingesneden (hashed) of geraspte gekookte aardappels, soms met gesnipperde ui, die tot een schijf worden gevormd en bruin worden gebakken (browned). Het woord hash is afgeleid van het Franse werkwoord hacher, dat hakken betekent.

Hash browns worden in Amerika vooral gegeten als onderdeel van een uitgebreid ontbijt. Combinaties die wij misschien wat vreemd zullen vinden, zoals hash browns bij wentelteefjes of bij pancakes, zijn in het land zelf heel gewoon. Thuiskoks gebruiken de hash brown ook wel om restjes groenten of vlees op te maken – het gerecht begint dan wat meer te lijken op een opgebakken stamppot…

Het ligt voor de hand dat gerechten à la hash browns al bestaan zolang de mens aardappels eet. Rond 1900 duiken er voor het eerst recepten op in Amerikaanse kookboeken; het waren grote schijven, die net als een omelet dubbelgevouwen werden.

Hash browns lijken erg op Zwitserse rösti. Het verschil zit ‘m erin dat rösti met rauwe aardappels worden gemaakt en hash browns met gekookte aardappels.

Wist je dat...

De Amerikaan Dave Brunelli at op 25 oktober 2014 1 kilo en 720 gram hash browns in 3 minuten en werd daarmee houder van het Guinness World Record.

Bereiding hash browns

Voor zo’n verslavend lekker bijgerecht zijn de ingrediënten verrassend simpel. Meer dan iets bloemige aardappels, geklaarde boter of reuzel (olie kan ook maar geeft minder smaak) en eventueel wat ui gaat er niet in. De aardappels worden gaar gekookt en mogen goed uitlekken en uitdampen. Ze worden kleingesneden en (eventueel vermengd met dunne ringen ui) in het vet tot kleine of grote schijven gedrukt en goudbruin gebakken.

How to eat

Probeer ze zeker eens op z’n Amerikaans als ontbijt of lunch met een spiegelei of roerei.

Erbij

Een plakje knapperig gebakken bacon erop, wat gerookte zalm en crème fraîche erbij, het kan allemaal. Zolang de hash browns maar knapperig vanbuiten en zacht vanbinnen zijn, smaken ze eigenlijk overal bij.

Probeer ook eens

De oorspronkelijke, grote hash browns van rond 1900 zijn eigenlijk net Spaanse tortilla’s, maar dan zonder ei.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Hash browns bij jou in de buurt?

Voer je postcode in