Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Quesadilla

Quesadilla
quesadilla

Quesadilla

Quesadilla betekent letterlijk ‘klein kaasding’. Het Mexicaanse gerecht bestaat uit tarwe- of maistortilla’s, belegd met kaas en andere lekkernijen, die worden dubbelgeklapt en gebakken of geroosterd in een droge pan. Quesadilla’s worden geserveerd in punten, met een salsa (saus) ernaast.

Wat is quesadilla?

Quesadilla (spreek uit: ‘kee-sa-DIE-ja’) betekent letterlijk ‘klein kaasding’. Dit Mexicaanse gerecht bestaat uit tarwe- of maistortilla’s, belegd met kaas en andere lekkernijen, die worden dubbelgeklapt en gebakken of geroosterd in een droge pan. Ze worden geserveerd in punten, met een salsa (saus) ernaast. Een Latijns-Amerikaanse tosti, zou je het gerecht kunnen noemen. Er zijn geen regels als het om het eten van quesadilla’s gaat. De streetsnack kan op elk tijdstip worden gegeten.

Hoe zuidelijker je komt in Mexico, hoe ingewikkelder de vulling. In het midden van het land vind je nog simpele quesadilla’s, met slechts wat kaas en een beetje chili erin. Reis verder naar het zuiden en je vindt quesadilla’s met aardappel en chorizo, met geroerbakte courgettebloemen, ui en knoflook, of met huitlacoche (builenbrand), een schimmel die maiskolven kan aantasten. Plus kaas. Kaas is het overkoepelende onderdeel, dat alle quesadilla’s met elkaar verbindt. Behalve in de hoofdstad, Mexico City, daar serveert men verwarrend genoeg ook quesadilla’s zonder kaas.

Quesadilla’s zijn hét streetfood van Mexico City. Vanuit straatkarren en op markten worden vers gemaakte tortilla’s gevuld en gebakken op de comal (hete plaat). Soms wordt de vulling niet in een tortilla gevouwen, maar direct in de masa (maisdeeg). Het resulterende deegpakketje wordt gefrituurd.

Wist je dat...

De quesadilla is een vroeg fusiongerecht. De Mexicanen aten al lang tortilla’s gemaakt van lokaal gegroeide mais, maar ze kwamen pas met kaas en andere zuivelproducten in aanmerking toen Spaanse kolonisten voet aan wal zetten in de zestiende eeuw. Ook vleessoorten als rund, varken en kip kwamen met de kolonisten het land binnen, evenals sla, rijst en aardappels.

Bereiding van quesadilla

Eerst worden van balletjes masa (maisdeeg) verse tortilla’s geperst en gebakken op de comal, een hete plaat. Op een helft van de tortilla wordt een vulling naar keuze gelegd. Een onderdeel van de vulling is (bijna) altijd kaas; liefst Mexicaanse kaas die goed smelt, zoals Oaxaca-kaas. De tortilla wordt dichtgeklapt en aan beide kanten bruin gebakken.

How to eat

In Mexico eet je je quesadilla heet, direct uit de pan, met een salsa naar keuze erbij en een blikje zoete frisdrank.

Probeer ook eens

Dol op kaas? Net zoals de quesadilla een variant op onze kaastosti is, is Griekse saganaki een variant op onze kaassoufflé. In Indiase saag paneer speelt kaas ook een hoofdrol.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Quesadilla bij jou in de buurt?

Voer je postcode in