Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Taquitos / Flautas

taquito - flautas
taquitos - flautas

Taquitos / Flautas

Taquito’s en flauta’s zijn opgerolde mais- of tarwetortilla’s gevuld met een combinatie van vlees en salsa, die worden gefrituurd. Ze worden geserveerd met typische tex-mexsauzen om in te dippen, zoals guacamole, salsa en/of zure room.

Wat zijn taquitos / flautas?

Taquito’s (Spaanse spelling taquitos, spreek uit: ‘taa-KIE-tos’) en flauta’s (Spaanse spelling flautas, spreek uit: ‘FLAUW-tas’) zijn opgerolde en gefrituurde tortilla’s, meestal gevuld met een vleesvulling. Ze worden geserveerd met typische tex-mexsauzen en toppings, zoals guacamole, salsa en/of zure room.

Taquito betekent ‘kleine taco’ terwijl flauta ‘fluit’ betekent. Taquito’s werden voor het eerst als gerecht beschreven in een boek uit 1929 en vanaf de jaren 1930 in Mexicaanse restaurants in het zuiden van Californië verkocht. Het gerecht hoort thuis in de cal-mexkeuken, de Californische tak van de bekendere tex-mexkeuken. Deze beide fusionkeukens ontstonden begin twintigste eeuw onder Amerikanen van Mexicaanse afkomst in de zuidelijke staten van het land.

De verschillen tussen taquito’s en flauta’s zijn afhankelijk van waar en wie je het vraagt. Voor sommige Mexicanen zit het verschil ‘m in de lengte – taquito’s zijn korter – of juist de vorm, waarbij flauta’s ronder zijn en taquito’s platter. Meestal echter is het de soort tortilla die het verschil uitmaakt: taquito’s worden gemaakt met maistortilla’s en flauta’s met tarwetortilla’s. Om het geheel nog ingewikkelder te maken, worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Bovendien bedoelen Amerikanen wanneer ze het over taquito’s hebben soms gewoon letterlijk ‘kleine taco’s’ (niet opgerold en niet gefrituurd). Snap je het nog?

Wist je dat...

Om te zeggen dat Amerikanen dol zijn op ‘hun’ taquito’s, is een understatement. Men viert zelfs een nationale taquito-dag, op 4 oktober.

Bereiding van taquitos / flautas

Taquito’s en flauta’s zijn vaak bereid met een vulling van gehakt of gerafelde kip en salsa. Het vlees wordt eerst geruld of opgebakken met wat ui, knoflook, typische Mexicaanse specerijen zoals komijn en koriander en eventueel een chilipepertje. Hier wordt tomatensalsa doorheen geroerd om een smeuïge vulling te maken.

De vulling wordt op tortilla’s geschept, bestrooid met kaas en opgerold. De rolletjes worden vastgezet met een houten prikker en vervolgens goudbruin gefrituurd. De knapperige rolletjes worden op een bedje van (ijsberg)sla geserveerd, soms met extra groenten als avocado of tomaat, en guacamole, zure room en/of extra salsa ernaast.

How to eat

Kleine taquito’s en flauta’s kunnen met de hand gegeten worden. Doop ze in de bijgeleverde saus en happen maar. Dit kun je overigens ook prima doen met grotere exemplaren, al wordt het mogelijk een grote knoeiboel. Zorg dus dat je servetjes bij de hand hebt.

Probeer ook eens

Taco’s lijken qua smaak en bite erg op taquito’s en flauta’s. Liever geen gefrituurde maaltijd? Enchilada’s worden in de oven gebakken. In Turkije eet men ook wel opgerolde snacks, namelijk sigaarvormige börek.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Taquitos / Flautas bij jou in de buurt?

Voer je postcode in