Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Taco

Tacos
tacos

Taco

Een authentieke Mexicaanse taco is een klein, zacht, dun, versgebakken maisplatbroodje met topping, waarin verschillende smaken worden gecombineerd – kruidig vlees, frisse sla, stevige bonen en romige kaas bijvoorbeeld – tot een smakelijk geheel. Het is het ultieme Mexicaanse streetfood.

Wat is een taco?

Een authentieke Mexicaanse taco (spreek uit: ‘TAA-koh’) is geen harde, voorgevormde gele schelp zoals wij die uit kant-en-klaarverpakkingen kennen. De echte taco is een klein, zacht, dun, versgebakken maisplatbroodje met topping, waarin verschillende smaken worden gecombineerd – kruidig vlees, frisse sla, stevige bonen en romige kaas bijvoorbeeld – tot een smakelijk geheel. Het is het ultieme Mexicaanse streetfood. Door de zachte taco aan twee kanten met je vingers op te tillen, ontstaat de schelpvorm zoals wij die kennen en wordt de topping getransformeerd tot vulling.

De precieze geschiedenis van de taco is in nevelen gehuld. Een van de meer geloofwaardige theorieën traceert de taco terug naar de zilvermijnen in het Mexico van de achttiende eeuw. Men vouwde een ‘taco’ – een papieren omhulsel – om buskruit heen, om vervolgens te gebruiken als springstof. Pas eind negentiende eeuw werd er voor het eerst over de taco als gerecht geschreven. Over tacos de minero, mijnwerkerstaco’s, om precies te zijn. De taco als culinaire explosie, zou je kunnen zeggen.

Mexicaanse immigranten brachten de taco begin twintigste eeuw mee naar Amerika. Amerikaanse smaakpapillen en lokale ingrediënten hebben over de jaren hun invloed gehad op de taco: gehakt en ijsbergsla maakten hun intrede, zelfs ananas. Allemaal typische toevoegingen uit het Amerika van midden twintigste eeuw.

Met de opkomst van de Amerikaanse fastfoodindustrie werd ook de harde, gele, gefrituurde tacoschelp uitgevonden. Nu hoefden er geen verse tortilla’s meer geperst en gebakken te worden. De tacoschelpen konden langer bewaard worden en voortaan overal en altijd worden bereid.

In Nederland kennen wij de harde (Amerikaanse of tex-mex) taco als de ‘echte’ taco. Toch zijn er meer en meer restaurants die zachte taco’s aanbieden. Vaak van tarwemeel gemaakt in plaats van maismeel, wat dan weer wat afdoet aan de authenticiteit. Trouwens, zolang er ijsbergsla in je taco zit, is hij sowieso niet authentiek Mexicaans. Uiteindelijk maakt het allemaal niet zoveel uit. De Amerikaanse taco verschilt dan misschien van de Mexicaanse, maar beide soorten hebben hun sporen lang en breed verdiend.

Wist je dat...

In Amerika’s grootste taco-keten, Taco Bell, kun je een tacoschelp gemaakt van Doritos bestellen. Je kunt er overigens ook trouwen: het restaurant in Las Vegas heeft zijn eigen trouwkapel.

Bereiding van taco's

Bij het vullen van taco’s gaat het om het opbouwen van smaaklagen. Stop je er een enkel ingrediënt in – licht geroosterde maiskorrels wellicht, of geruld gekruid gehakt, gebakken bonen of een pittige salsa – dan zou het geheel wat te simpel zijn. Maar neem je van alles een beetje, dan opeens vindt er een smaakexplosie plaats.

Om taco’s te maken heb je dus verschillende vullingen nodig. In ons land is dat vaak pittig gekruid, geruld gehakt, geraspte kaas, salsa en/of guacamole, en misschien nog een schepje zure room. Enkele authentieke alternatieven zijn bijvoorbeeld:

  • gebakken paddenstoelen met truffelolie en chipotle (een gedroogde, gerookte chilipeper)
  • courgette, maiskorrels en feta met peterselie en munt
  • pompoen en chorizo
  • pittige kip met bonen

Verse, kleine tortilla’s liggen klaar in een warme oven. Op elke taco wordt een schep vulling gelegd, gevolgd door een lepeltje salsa, wat gehakte koriander en een kneep limoensap.

How to eat

Serveer vier of vijf kleine taco’s per persoon, of twee tot drie grote. Vork en mes zijn verboden! Taco’s eet je met de hand.

Erbij

Salsa is een must.

Probeer ook eens

Burrito’s, quesadilla’s en chimichanga’s worden meestal met dezelfde vullingen gevuld. Hou je van taco’s, dan zit je met deze alternatieven dus ook goed!

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Taco bij jou in de buurt?

Voer je postcode in