Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Enchiladas

Enchiladas
Enchiladas

Enchiladas

Mexicaanse enchilada’s bestaan uit kort in de pan gebakken maistortilla’s, in chilisaus gedoopt, om een vulling van het een of ander gerold, vaak vlees of vis, en in de oven gebakken. Enchilar betekent ‘met chili op smaak gebracht’.

Wat zijn enchiladas?

Mexicaanse enchilada’s (Spaanse spelling enchiladas, spreek uit: ‘en-tsjie-LAH-das’) zijn van oorsprong een heel smakelijke manier om kliekjes op te maken. Maistortilla’s van de dag ervoor worden in een pan met olie even ‘opgepiept’, in chilisaus gedoopt, om een vulling van het een of ander gerold, vaak vlees of vis, en in de oven gebakken. Enchilar betekent ‘met chili op smaak gebracht’. Een klein beetje pit mag je in dit gerecht dus wel verwachten.

De gewoonte om er flink wat tomatensaus, zure room en kaas overheen te scheppen, lijkt eerder een tex-mextoevoeging. Ook het gebruik van tarwebloemtortilla’s in plaats van maistortilla’s zie je vooral buiten Mexico. Of je nu voor de authentieke Mexicaanse of de internationale tex-mexversie gaat, enchilada’s zijn comfortfood bij uitstek.

De gewoonte om tortilla’s als wrap te gebruiken bestaat waarschijnlijk al eeuwenlang. Tortilla’s waren basisvoedsel voor de Maya’s en de Azteken en Spaanse ontdekkingsreizigers die in de zestiende eeuw naar Mexico kwamen, zagen dan ook flink wat enchilada’s voorbijkomen. Er zijn aanwijzingen gevonden dat de eerste enchilada’s gevuld waren met vis.

Enchilada’s komen tevens voor in het allereerste Mexicaanse kookboek dat bekend is, het uit 1831 stammende El cocinero mexicano, de Mexicaanse kok. De negentiende-eeuwse vullingen waren wel wat eenvoudiger dan we nu gewend zijn. Olijf en ui, bijvoorbeeld, of picadillos: varkensvlees met ui. Kaas ging er niet in, maar soms wel overheen.

Wist je dat...

In Amerika heeft men, naast de gerolde enchilada, nog een tweede manier bedacht om enchilada’s te serveren: opgestapeld. Lagen tortilla en vulling worden afgewisseld tot je een indrukwekkende stapel hebt, die wel wat doet denken aan een Italiaanse lasagne. De stapel wordt in de oven gebakken en vervolgens in punten of stukken geserveerd. Met zure room.

Bereiding van enchiladas

Kies je voor moderne, maar wel authentieke Mexicaanse enchilada’s, dan bereidt de chef eerst een chilisaus – voor het chili-element waarnaar het gerecht is vernoemd. De saus bestaat uit gedroogde rode chilipepers, meestal meerdere soorten, zoals ancho-, guajillo- of jalapeñopepers, tomaten, knoflook, ui en zure room. Maistortilla’s worden in olie opgebakken en vervolgens gedoopt in de saus zodat beide kanten ermee bedekt zijn. Hierin wordt een vulling naar keuze gerold: kip bijvoorbeeld, gehakt of een vegetarische vulling. Soms gaat er wat kaas in, maar meestal gaat deze eroverheen. De enchilada’s worden meestal nog in de oven gebakken tot alles goed warm is. Al hoeft dat niet.

Erbij

Lekker met een kom tomatensalsa en takjes koriander als extra toppings.

How to eat

Zachte tortilla’s worden doorgaans gegeten met mes en vork.

Probeer ook eens

Burrito’s zijn gevulde tarwebloemtortilla’s. De vulling komt vaak overeen met die van enchilada’s. Ook quesadilla’s en taco’s zijn gevulde tortilla’s.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Enchiladas bij jou in de buurt?

Voer je postcode in