Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Chimichanga

Chimichanga
Chimichanga

Chimichanga

Chimichanga is een gerecht uit de tex-mexkeuken, die zijn roots heeft in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het bestaat uit een burrito, oftewel een gevulde en opgerolde tarwetortilla, die in zijn geheel wordt gefrituurd en vervolgens geserveerd.

Wat is chimichanga?

Chimichanga (spreek uit: ‘TSJIE-mie-TSJAN-ga’) is een gerecht uit de tex-mexkeuken, een keuken die zijn roots heeft in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Een chimichanga is een burrito oftewel een gevulde en opgerolde tarwetortilla, die in zijn geheel wordt gefrituurd en vervolgens geserveerd.

Of de eerste burrito die ooit in de frituurpan belandde een ongelukje was of niet, vertelt de geschiedenis van het gerecht niet. Maar dat dit in Amerika gebeurde, het land van fastfood en vettigheid, zal niemand verbazen. De chimichanga verscheen ergens in de jaren 1950 voor het eerst op menu’s in de Amerikaanse staat Arizona. Nog altijd noemt de stad Tucson in Arizona zichzelf ‘home of the chimichanga’.

Wist je dat...

Lange tijd dacht men dat het woord chimichanga zoiets betekent als ‘hoe-heet-het’ of ‘dinges’. Ook zijn er bronnen die beweren dat het Spaanse slang is en ‘geroosterde aap’ betekent, wat op zich weer klinkt als een broodje aap.

Bereiding van chimichanga

Allereerst wordt een klassieke burrito bereid: een vulling naar wens, vaak bestaande uit reepjes vlees, groenten en specerijen, kaas en tomaat, wordt opgerold in een tarwetortilla. Om te voorkomen dat de tortilla opengaat tijdens het frituren worden de uiteinden vastgezet met houten prikkers. De burrito wordt vervolgens in de hete frituurpan op zo’n 200 °C in een minuut of drie goudbruin en knapperig gebakken.

Een chimichanga wordt ook wel ingekwast met olie en gebakken in de hete oven.

How to eat

Hoewel de chimichanga als een mooi pakketje wordt geserveerd, zijn ze niet makkelijk uit het vuistje te eten. Ze zijn gloeiend heet, er zit vaak saus of gesmolten kaas overheen en zodra je een hap hebt genomen, valt er onherroepelijk een deel van de vulling uit. Eet ze dus maar met mes en vork. Ook dat wordt ongetwijfeld een rommeltje, maar dan op je bord, in plaats van op je shirt.

Erbij

Chimichanga’s worden op allerlei manieren geserveerd; met geraspte kaas erop, met tomatensaus, op een bedje van ijsbergsla of met een Mexicaans trio van zure room, salsa en guacamole.

Probeer ook eens

Een tikje minder machtig is de gewone burrito. Heb je kleine trek, kies dan liever voor taco’s of quesadilla’s.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Chimichanga bij jou in de buurt?

Voer je postcode in