Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Saganaki

Saganaki

Saganaki

Saganaki is gebakken kaas en een van de eenvoudigste gerechten uit de Griekse keuken; je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig. De naam is afgeleid van het pannetje waarin het gerecht wordt klaargemaakt: de sagani, een kleine koekenpan met aan weerszijden een handvat.

Wat is saganaki?

Saganaki (Griekse spelling σαγανάκι, spreek uit: ‘sagga-NAA-kie’) is op zijn eenvoudigst gezegd gebakken kaas. En hoewel het een van de simpelste gerechten is uit de Griekse keuken – je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig – is het uitzonderlijk lekker. Als je van kaas houdt, tenminste.

De naam is afgeleid van het pannetje waarin het gerecht normaliter wordt klaargemaakt. De sagani is een kleine koekenpan, rond of ovaal, met dikke bodem en aan weerszijden een handvat. Er zijn meerdere gerechtjes die traditioneel gezien in het pannetje worden klaargemaakt – garides saganaki (met garnalen) en midia saganaki (met mosselen) bijvoorbeeld – maar de kaasvariant is het meest geliefd.

Bereiding

De soort kaas is van belang – je wilt een kaas die tegen een flinke vlaag hitte kan zonder te smelten of uit te lopen. Klassieke Griekse chefs gebruiken liefst harde Griekse kazen, zoals graviera, kefalotyri of kefalograviera. Cypriotische chefs geven de voorkeur aan halloumi terwijl men op het eiland Chios graag de lokale kaas mastello gebruikt. Saganaki van feta, een in ons land veel geziene versie, is in Griekenland zelf eigenlijk minder typisch.

De kaas wordt in plakken van minstens een centimeter gesneden zodat hij niet smelt tijdens de bereiding. De snijvlakken worden iets vochtig gemaakt met water, door de bloem gehaald en in wat olie op hoog vuur dichtgeschroeid en gebakken.

How to eat

Knijp er een partje citroen over uit en je bent good to go.

Probeer ook eens

Fan van kaas? Dan wil je naast saganaki vast ook nog wel een portie feta in je mezze-uitstalling. Of manchego, voor het ultieme mixed mezze-tapas kaasplankje.

Erbij

Saganaki is een easygoing tafelgenoot. Hij smaakt lekker als voorgerecht, mezze (hapje) met een paar olijven, als onderdeel van een buffet en zelfs in een opengesneden pitabroodje geschoven, als Griekse versie van onze boterham met kaas.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Saganaki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in