Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Eggs benedict

eggs benedict
eggs benedict

Eggs benedict

Eggs Benedict is een Amerikaans ontbijt- en brunchgerecht bestaande uit een licht getoaste Engelse muffin met daarop een gebakken plakje ham of Canadese bacon, een perfect gepocheerd eitje (of twee) en zijdezachte hollandaisesaus.

Wat is eggs benedict?

Eggs Benedict (spreek uit: ‘eggs BEN-ne-dikt’) is een Amerikaans ontbijt- en brunchgerecht bestaande uit een licht getoaste Engelse muffin met daarop een gebakken plakje ham of Canadese bacon, een perfect gepocheerd eitje (of twee) en zijdezachte hollandaisesaus.

Het gerecht zou eind negentiende eeuw zijn vernoemd naar een New Yorker met, inderdaad, de naam Benedict. Het kan de vrouw van LeGrand Benedict geweest zijn, die de chef van Delmonico’s restaurant de opdracht gaf iets voor haar te verzinnen. (Het recept horende bij dit verhaal verscheen in 1894 in het kookboek The Epicurian geschreven door de chef, Charles Ranhofer.) Of het was de flamboyante bankier Lemuel Benedict, die in het Waldorf Hotel (bekend van de waldorfsalade) een bestelling van gepocheerd ei op toast met bacon plaatste, in de hoop van een gigantische kater af te komen.

Wij Nederlanders zijn geen avontuurlijke ontbijteters; de meesten van ons eten zowat elke dag hetzelfde. Brood, havermoutpap, cornflakes, misschien een eitje. Zelfs buiten de deur kiezen we vaak voor een mandje broodjes om zelf te beleggen, net als altijd. Eggs benedict past goed in deze gewoontes: het is net wat eleganter, maar in essentie nog steeds een broodje met beleg en een eitje. Geen wonder dat het gerecht tegenwoordig op zoveel Nederlandse ontbijt- en brunchmenu’s opduikt.

Wist je dat...

Amerikanen zijn van oudsher gewend om buiten de deur te ontbijten. Vroeger hadden Amerikaanse woningen vaak geen keuken, dus ze moesten wel. Fabrieksarbeiders werkten in diensten, wat leidde tot de geboorte van het ‘all day breakfast’. Hoe vroeg of laat je ook begon met werken, je kon altijd wel ergens een ontbijtje scoren.

Bereiding eggs benedict

Het authentieke recept bevat een aantal ingrediënten die in Nederland moeilijk te krijgen, maar gelukkig makkelijk te vervangen zijn. De Engelse muffin lijkt nog het meest op een beschuitbol, en Canadese bacon is Amerikaans (niet Canadees!) gepekeld en gerookt spek, iets zoeter dan wij het kennen, verkrijgbaar in ronde plakjes. Het lijkt qua textuur het meest op ham.

Een Engelse muffin wordt doorgesneden en lichtjes getoast. Hierop komen dikke, in de pan gebakken plakjes ham en, idealiter, twee prachtig gepocheerde eieren (eentje is gewoon niet genoeg). De eieren horen vanbinnen warm te zijn, met vloeibare eidooiers. Eroverheen komen een paar lepels fris-romige hollandaisesaus op basis van eidooiers, boter en citroensap en/of azijn.

How to eat

Liefst op een voorverwarmd bord, zodat je rustig kunt eten, zonder dat het gerecht koud wordt en de saus begint te klonteren.

Erbij

Koffie.

Probeer ook eens

Dat Amerikanen fan zijn van ontbijtvariatie, blijkt ook uit gerechten als American pancakes, hash browns en donuts.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Eggs benedict bij jou in de buurt?

Voer je postcode in