Stifado
Stifado
-
Keukens Griekse keuken
-
Basis Vlees / vis
-
Type gerecht Hoofdgerecht
-
Voor Meat lovers
Wat is stifado?
Stifado (Griekse spelling στιφάδο, spreek uit: ‘stie-FA-doh’) is een Grieks stoofpotje gemaakt met rundvlees en kleine (zilver)uitjes die in een tomatensaus gaar worden gestoofd.
Een goede stifado is slow, met aandacht bereid en mag urenlang pruttelen. Tijd is dan ook het allerbelangrijkste ingrediënt van dit gerecht. Zo zorgt de chef dat de smaken zich goed ontwikkelen, dat het vlees uit elkaar valt en wegsmelt in je mond, en dat de saus flink is ingedikt.
In Griekenland zelf zie je dit gerecht, gezien de lange bereidingstijd, niet al te vaak op de toeristenmenu’s. Wel is het een vast gerecht in authentieke Griekse tavernes waar de locals eten. Bovendien is het een familiefavoriet die vaak op zondag op tafel verschijnt.
De naam stifado is waarschijnlijk afgeleid van het Italiaanse woord stufa, dat ‘oven’ betekent. Vroeger, voordat iedereen een keuken met fornuis had, werden dit soort slowcooked gerechten namelijk in gemeenschappelijke ovens bereid – iedereen bracht zijn eigen pan eten mee naar deze dorpsovens. Tegenwoordig wordt een stifado over het algemeen in een pan op laag vuur klaargemaakt, al bestaan er nog steeds recepten waarbij het vlees na het aanbraden voor een paar uur in de oven verdwijnt.
Wist je dat...
In Griekenland wordt het gerecht ook wel met lamsvlees, konijn of wild gemaakt.
Bereiding van stifado
Runderstoofvlees van een goede kwaliteit wordt eerst in stukken gesneden en op hoog vuur dichtgeschroeid. Zo worden de vleessappen ingesloten en wordt voorkomen dat het vlees droog en taai wordt. Een flinke portie sjalotjes of (verse, niet-ingemaakte) zilveruitjes worden in een aparte pan gefruit. Dan gaan vlees en uien bij elkaar en gaan de talrijke andere ingrediënten erbij: tomaten, tomatenpuree, bouillon of water, rode wijn, rodewijnazijn en specerijen naar wens van de chef, zoals laurier, nootmuskaat, piment, kaneel, rozemarijn en/of tijm. Het gerecht mag bij een lage temperatuur in de oven of op het fornuis garen, zeker anderhalf uur.
How to eat
Serveer de stoofpot in ware Griekse stijl met piepkleine pastavormpjes zoals orzo (pasta in de vorm van rijstkorrels) of chilopites. Vers wit brood past er ook goed bij, evenals rijst of aardappels. Het belangrijkst is dat het bijgerecht de saus lekker kan absorberen.
Probeer ook eens
In Vietnam vind je het gerecht bo kho, tevens een runderstoofpotje dat met brood wordt geserveerd. Indonesische rendang is een flink stuk pittiger.