Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Rendang

Rendang
Rendang

Rendang

Indische rendang is rundvlees, langzaam gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers – denk citroengras, galangal, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers – tot het uren later buitengewoon mals en vol van smaak is. Het vlees wordt op authentieke wijze geserveerd met ketupat, een compacte rijstkoek.

Wat is rendang?

Rendang (spreek uit ‘ren-DANG’, liefst met een mooie rollende ‘r’) is het ultieme Indische slowfood. Rundvlees wordt langzaam gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers – denk citroengras, galangal, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers – tot het uren later buitengewoon mals en vol van smaak is. Het vlees wordt op authentieke wijze geserveerd met ketupat, een compacte rijstkoek.

Het veelgeprezen gerecht is afkomstig van een etnische minderheidsgroep op Sumatra, de Minangkabau genaamd. In Indonesië wordt rendang van oudsher vaak geserveerd op ceremoniële bijeenkomsten en als er belangrijke gasten op bezoek zijn. Gezien de lange kooktijd – je bent er zeker wel drie uur zoet mee – is het ook wel begrijpelijk dat het gerecht geen doordeweekse maaltijd is.

Er bestaan ‘natte’ en ‘droge’ varianten van rendang. De droge is degene die we het meest zien in Indische restaurants in ons land. De variant met rundvlees is verreweg het bekendst en meest gegeten, maar toch wordt rendang ook wel gemaakt met geit, lam of zelfs waterbuffel.

Het gerecht is erg populair in Singapore en in Maleisië. In dat laatste land heeft het het zelfs tot status van ‘nationaal gerecht’ geschopt.

Wist je dat...

Rendang werd in 2011 verkozen tot het allerlekkerste gerecht ter wereld. Nasi goreng stond op de tweede plaats, en sushi op nummer drie.

Bereiding van rendang

Een indrukwekkende reeks smaakmakers – waaronder ui, gember, galangal, knoflook, chilipepers, noten, kurkuma, koriander en komijn – worden tot een pasta gemalen en aangebakken in een wok. Hieraan worden citroengras, limoenblad, kokosmelk en rundvlees toegevoegd. Het geheel wordt enkele uren gesudderd, waarbij het vocht van tijd tot tijd wordt aangevuld, tot het vlees de smaken heeft opgenomen en diepbruin van kleur is. Het vocht uit de kokosmelk is dan allemaal verdwenen en er is alleen nog een olieachtig laagje over. Erbij hoort ketupat, een compacte rijstkoek, of witte rijst.

How to eat

Zelfs de Minangkabau wisten het al: rendang wordt nog lekkerder wanneer je het een dag of wat laat staan, omdat de complexe smaken zich met de tijd verder ontwikkelen. Sterker nog, de Minangkabau gebruikten het in vroegere tijden als een manier om vlees te bewaren en goed te houden. Het geeft dus helemaal niet om een dubbele portie in de koelkast te hebben staan. Het blijft een week goed.

Probeer ook eens

Dol op runderstoof? Het Vietnamese gerecht bo kho is ook slowcooked, geurig en lekker. Het wordt vaak geserveerd met stokbrood.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Rendang bij jou in de buurt?

Voer je postcode in