Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Daging roedjak

Daging roedjak
Daging roedjak

Daging roedjak

Daging roedjak is een Indisch stoofgerecht van rundvlees gebakken in een boemboe die de elementen zoet, zuur en pittig in zich heeft dankzij ingrediënten als palmsuiker, tamarinde en chilipepers. Het vlees wordt vervolgens gestoofd in een saus op basis van santen (kokos).

Wat is daging roedjak?

Daging roedjak (daging rujak; spreek uit: ‘da-GIENG roed-JAK’) is een Indisch stoofgerecht van rundvlees. Het vlees wordt gebakken in een boemboe die de elementen zoet, zuur en pittig in zich heeft, dankzij ingrediënten als palmsuiker, tamarinde en chilipepers. Het vlees wordt daarna gestoofd in een saus op basis van santen (kokos).

Daging roedjak wordt net als rendang (een ander Indisch stoofpotje dat qua uiterlijk best lijkt op roedjak) bij voorkeur een dag of wat van tevoren gemaakt. Want hoe langer de smaken mogen trekken, hoe lekkerder het wordt.

Wist je dat...

Roedjak betekent ‘gemengd’ en soms ook salade. Een roedjak-saus van suiker, tamarinde, chilipepers, trassi en zout wordt ook wel als dressing voor fruit gebruikt, bijvoorbeeld in de gerechten roedjak manis (zoete salade) en roedjak buah.

Bereiding van daging roedjak

De smaakbasis voor dit gerecht is de boemboe roedjak, die wordt gemaakt van een aantal essentiële elementen – rode chilipeper, tamarinde, trassi en suiker – plus een aantal ‘vrije’ toevoegingen, afhankelijk van de creativiteit van de chef. Ze worden met wat zout tot een pasta gewreven in een tjobek en oelekan (vijzel en stamper). De boemboe wordt even gebakken in een wok of pan om de geur en smaak los te maken.

De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen. Vervolgens worden de ingrediënten voor de saus toegevoegd.

Alle smaakelementen van de Aziatische keuken zijn in daging roedjak terug te vinden: zoet (suiker), zuur (tamarinde), zout (ketjap of zout), scherp (chilipepers in de boemboe) en umami (trassi in de boemboe). Daarnaast brengen enkele specerijen en de sereh (citroengras) een eigen smaakbeleving met zich mee en zorgt santen (kokos) voor romigheid en binding. Het geheel mag op laag vuur twee uur sudderen.

Erbij

Bij daging roedjak hoort nasi poetih (witte rijst).

Probeer ook eens

Houd je wel van pittig? Probeer dan ook eens rendang. Daging smoor is juist een mildere versie, zonder chilipepers.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Daging roedjak bij jou in de buurt?

Voer je postcode in