Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Daging smoor

Daging smoor
Daging smoor

Daging smoor

Daging smoor (semur daging) is een zoetig gesmoord rundvleesgerecht uit de Indische keuken dat met minimale ingrediënten – ketjap manis en wat verwarmende specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en/of kaneel – een maximale smaakbeleving weet te creëren.

Wat is daging smoor?

Daging smoor (semur daging, spreek uit ‘suh-moerrr da-GING’) is een gesmoord rundvleesgerecht uit de Indische keuken dat met minimale ingrediënten – ketjap manis en wat verwarmende specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en/of kaneel – een maximale smaakbeleving weet te creëren. Het gerecht eerder zoet dan pittig te noemen en bevat geen chilipepers.

Het gerecht komt oorspronkelijk uit West-Java. Inmiddels bestaan er talloze variaties op daging smoor, zowel in Nederland als in Indonesië, waar het nog steeds wordt gegeten. De variatie zit ‘m met name in de specerijen die worden gebruikt in de saus. In ons land zitten er meestal kruidnagel en nootmuskaat in, twee Hollandse favorieten, terwijl Chinese Indonesiërs vaak steranijs en kaneel gebruiken, om maar een voorbeeld te noemen. Op Java voegt men graag aardappel toe. De overlap? Zijdezacht rundvlees en een diepbruine, zoetige saus door de ketjap.

De naam van het gerecht in het Indonesisch, semur, is afgeleid van het Nederlandse woord smoor. Nederlandse kolonisten hebben de kooktechniek van het smoren – eerst marineren, dan rondom bruin braden en vervolgens in vloeistof garen – meegenomen naar Indonesië. Men voegde wat lokale ingrediënten toe en een reeks nieuwe smoorgerechten was geboren. Daarmee was daging smoor, dat al sinds de zeventiende eeuw bestaat, een fusiongerecht avant la lettre.

Bereiding

Rundvlees wordt enkele uren lang gemarineerd in een mengsel van tamarindepasta en zout, dan in plakjes gesneden en bestrooid met zout, peper en nootmuskaat. In een pan wordt wat gesnipperde ui aangebakken in boter en hierin wordt het vlees rondom bruin gebakken. Na toevoeging van ketjap manis en water mag het vlees zo’n twee uur op het allerlaagste vuur smoren in de saus.

Erbij

Serveer daging semur met witte rijst en een groentegerecht naar keuze. Of op traditionele wijze, met rijstnoedels. Gebakken uitjes erop en sambal erbij en je kunt toeslaan.

Probeer ook eens

In Vietnam eet men graag bo kho, een runderstoofpotje met fris citroengras, als ontbijt. Of probeer eens het Japanse gerecht sukiyaki, een Japans stoofpotje van gesmoord rundvlees, groenten, tofu en noedels.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Daging smoor bij jou in de buurt?

Voer je postcode in