Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Sukiyaki

Sukiyaki
Sukiyaki

Sukiyaki

Het Japanse gerecht sukiyaki is een eenpansgerecht van gesmoord rundvlees, groenten, tofu en noedels, geserveerd met een dipsaus van rauw ei. Een echte sukiyaki wordt aan tafel, op een draagbaar brandertje, klaargemaakt voor speciale gelegenheden.

Wat is sukiyaki?

Het Japanse gerecht sukiyaki (spreek uit ‘suu-kie-ja-kie’) is een eenpansgerecht van gesmoord rundvlees, groenten, tofu en noedels, geserveerd met een dipsaus van rauw ei.

Sukiyaki hoort eigenlijk homemade te zijn – je hebt het pas echt geproefd als je het bij een Japanse familie thuis hebt gegeten. Echte sukiyaki wordt aan tafel, op een draagbaar brandertje, klaargemaakt voor speciale gelegenheden. Een goed stuk rundvlees met een mooi marmereffect wordt in plakjes gesneden en gesmoord in niervet en een speciale saus, warishita genaamd. Ook groenten, tofu en noedels gaan in de sukiyaki-pot. Je eet ingrediënten uit de pot wanneer ze klaar zijn en legt er steeds wat nieuws voor in de plaats – net als wij bij fonduen zouden doen. Sukiyaki draait dus om gezelligheid aan tafel.

Wist je dat...

The Sukiyaki Song, een lied gezongen in het Japans door de zanger Kyu Sakamoto, scoorde in 1963 een nummer 1-hit in de Verenigde Staten, ook al verstond niemand er een woord van. Het lied gaat niet over sukiyaki, maar over iemand die met een gebroken hart ’s nachts huilend over straat loopt. Het originele lied is op Youtube nog steeds te vinden en een karaokefavoriet in zowel Amerika als in Japan.

Bereiding van sukiyaki

Sukiyaki wordt in een ondiepe gietijzeren pot bereid, bij voorkeur aan tafel op een brandertje met de gasten eromheen. Plakjes lekker rundvlees worden in niervet aangebraden en vervolgens kort gesmoord in warishitasaus – een mengsel van mirin (rijstwijn), sake, shoyu (sojasaus), water en suiker. Het vlees wordt gevolgd door andere ingrediënten, zoals blokjes tofu, geweekte shirataki-noedels, negi (Japanse prei) en paddenstoelen zoals enoki of shiitake. Je neemt steeds gare ingrediënten uit de pan, doopt ze in rauw ei (als je durft) en eet ze op, en legt dan nieuwe ervoor in de plaats. De ingrediënten die aan het eind in de pan overblijven worden geserveerd met gekookte rijst.

Er zijn twee officiële sukiyaki-stijlen: Osaka- oftewel Kansai-stijl en Tokyo- oftewel Kanto-stijl. Als je de Osaka-stijl volgt, betekent het dat je eerst de plakjes vlees aanbraadt en die vast opeet terwijl je de rest van de ingrediënten – groenten, tofu, noedels – kookt. De Tokyo-stijl schrijft voor dat je alles eerst in de saus bereidt en daarna pas uit de pan opeet.

In restaurants wordt sukiyaki ook wel in de keuken bereid en als eenpansgerecht geserveerd.

Probeer ook eens

Daging smoor is Indonesisch gesmoord rundvlees, iets zoetig van smaak. Het wordt geserveerd met rijst of noedels.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Sukiyaki bij jou in de buurt?

Voer je postcode in