Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Lemper

Lemper
Lemper

Lemper

Lemper is een Indische snack bestaande uit rolletjes kleefrijst met een vulling in het midden. De vulling is vaak kip – het gerecht heet dan lemper ajam – maar er bestaan ook andere versies, zoals die met vis – lemper ikan.

Het gerecht

Lemper is een Indische snack bestaande uit rolletjes kleefrijst met een vulling in het midden. De vulling is vaak kip – het gerecht heet dan lemper ajam – maar er bestaan ook andere versies, zoals die met vis – lemper ikan.

Lemper is een populaire traditionele snack, oftewel jajanan pasar, in Indonesië en wordt als tussendoortje en ook wel als ontbijt gegeten.

Behalve in rolletjes wordt lemper ook geserveerd in blokjes. De vulling wordt dan tussen twee lagen kleefrijst geklemd tot een soort gevulde koek, die vervolgens in blokjes wordt gesneden.

Bereiding lemper

Lemper ajam is de versie die in Nederland het meest wordt gegeten. Het is een gerecht waar je als kok een portie geduld voor nodig hebt, en liefst een grote vriezer. Als je er eenmaal aan begint, kun je namelijk net zo goed een hele berg maken en deze invriezen voor een onverwacht snackmoment.

Er wordt begonnen met de kleefrijst (ketan). Deze wordt gewassen, mag weken en wordt daarna met een blok santen gekookt of gestoomd. De kip wordt ook gekookt en daarna tot rafels getrokken. De kip wordt in de wok gesmoord met ui, een boemboe van knoflook, kemirinoten en specerijen, en santen asli (kokosmelk van geweekte santen) tot alle vocht is opgenomen. Nu wordt de kleefrijst tot grote plakken uitgedrukt. Hierop komt de vulling en deze wordt opgerold.

De lempers kunnen direct geserveerd worden, met een beetje seroendeng (een topping gemaakt van geroosterde kokos en pinda’s) erbij wellicht. Eet je de lempers niet direct, rol ze dan in bananenblad en bewaar ze in de koelkast. Stoom of rooster ze voor je ze serveert kort in een koekenpan, met bananenblad en al, om ze even op te warmen. Het bananenblad zal de lempers een subtiel extra smaakje geven. Bewaren in aluminiumfolie kan natuurlijk ook.

Erbij

Houd een Indisch snackfestijn door de lempers te serveren met andere Indonesische snacks, zoals katjang pedis, een loempia en kroepoek. Lekker met een koud biertje. Als toetje neem je die allemansvriend: pisang goreng.

Probeer ook eens

Lemper met tonijn- andere visvulling doet behoorlijk denken aan Japanse sushi, met als belangrijkste verschillen dat sushirijst minder kleverig is en de vulling vaak rauw.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Lemper bij jou in de buurt?

Voer je postcode in