Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Baghrir

Baghrir
Baghrir

Baghrir

Marokkaanse baghrir zijn ronde, sponsachtige pannenkoekjes die aan een kant worden gebakken in de pan tot de andere kant vele, vele ronde gaatjes heeft. Ze worden ook wel duizend-gatenpannenkoekjes genoemd. Baghrir worden meestal gedoopt in een ‘siroop’ van boter en honing.

Wat zijn baghrir?

Marokkaanse baghrir (spreek uit: ‘bagga-RRRIR’) zijn ronde, sponsachtige pannenkoekjes die aan een kant worden gebakken in de pan tot de andere kant (de bovenkant) vele, vele ronde gaatjes heeft. Ze worden om die reden ook wel duizend-gatenpannenkoekjes genoemd, wat passend sprookjesachtig en duizend-en-een-nacht klinkt.

Baghrir worden meestal gedoopt in een ‘siroop’ van boter en honing; een beleg van jam, chocopasta of amlou (notenpasta van amandelen en arganolie gezoet met honing) komt ook voor. Het beleg zakt heerlijk weg in de gaatjes van de pannenkoek; het is een van de redenen dat het gerecht zo geliefd is.

De pannenkoekjes schijnen oorspronkelijk uit het zuiden van Marokko te komen, al beweren de Algerijnen dat juist zij aan de wieg van het gerecht staan. Waarschijnlijk hebben beide volkeren gelijk: het woord baghrir komt uit de Berberse taal en de Berbers bewonen al sinds jaar en dag verspreid over het noorden van Afrika.

Baghrir worden tegenwoordig overal in Marokko, Algerije en Tunesië gegeten, met name tijdens Ramadan maar ook op andere momenten, als ontbijt of als snack. Je vindt vergelijkbare snacks, zoals katayef, in het Midden-Oosten.

Wist je dat ...

Het Berberse woord baghrir betekent ‘te zacht’ (het wordt ook wel als belediging gebruikt, in de betekenis van ‘slappeling’).

Bereiding

Van semolina (griesmeel), bloem, suiker, zout, gist, bakpoeder en water wordt een beslag gemixt dat even mag rusten. De gist begint dan te werken en er ontstaan wat bubbeltjes op het beslag. Hoopjes van het beslag worden in een hete koekenpan gebakken tot het pannenkoekje bovenop droog is en er veel luchtbelletjes zijn ontstaan. Het pannenkoekje wordt niet omgedraaid.

Erbij

De traditionele manier van serveren is met een warme ‘siroop’ van gelijke hoeveelheden honing en boter, die samen zijn opgewarmd in een pannetje tot het mengsel bubbelt.

How to eat

Doop de baghrir kort in de siroop, rol het koekje op en leg op een serveerschaal (of eet meteen op).

Probeer ook eens

Pannenkoekjes genoeg in de wereldkeuken: American pancakes bijvoorbeeld, Franse crêpes en onze eigen Hollandse pannenkoek. Ook Surinaamse roti en Japanse doriyaki zijn bekende varianten.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Baghrir bij jou in de buurt?

Voer je postcode in