Harcha

Harcha
Harcha zijn kleine, ronde platbroodjes gemaakt van fijne semolina die worden gebakken in de pan tot ze knapperig vanbuiten zijn. De binnenkant blijft zacht. Harcha betekent letterlijk ‘de ruwe’ in het Arabisch, wat zou kunnen verwijzen naar het ietwat korrelige semolinameel dat erin zit.
-
Keukens Marokkaanse keuken
-
Basis Eieren / melkproducten
-
Voor De kleine trek
Wat is harcha?
Harcha (spreek uit: ‘harrr-sja’) is een van de vele verkrijgbare soorten Marokkaans brood. Het gaat om kleine, ronde platbroodjes gemaakt van fijn semolinameel, die worden gebakken in de pan tot ze knapperig vanbuiten zijn. De binnenkant blijft zacht. Harcha betekent letterlijk ‘de ruwe’ in het Arabisch, wat zou kunnen verwijzen naar het ietwat korrelige semolinameel dat erin zit.
In Marokko is harcha een geliefd gerecht. Het wordt dan ook op allerlei momenten gegeten: als ontbijt of snack, of ’s middags bij de thee. De broodjes worden vaak zoet gegeten, opengesneden en belegd met jam, honing of chocolade, maar er bestaan ook hartige varianten, waarbij de broodjes voor het bakken worden gevuld met bijvoorbeeld vlees, olijven, groente of kaas.
Bereiding
Het deeg wordt gemaakt van fijne semolina – fijngemalen harde (durum)tarwe waar de bloem uit is gezeefd. Verder bestaat het deeg uit gesmolten boter, melk, suiker, zout en bakpoeder. Het deeg wordt gekneed, mag rusten en wordt dan met de hand uitgerekt en platgedrukt. Hieruit worden cirkels gestoken die in een koekenpan of grillpan in een minuut of vijf per kant worden gebakken tot kleine, ronde platbroodjes.
How to eat
Harcha wordt heet of warm gegeten.
Erbij
Serveer harcha als ontbijt met jam of een siroop van gelijke delen gesmolten boter en honing. Een glaasje muntthee erbij en je bent heel authentiek bezig.