Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Msemen

Msemen
Msemen

Msemen

Msemen is een vierkante Marokkaanse pannenkoek, die kan worden gevuld of geserveerd met een topping van boter, honing of kaas. Msemen kan zoet en hartig worden gegeten. In het land zelf verschijnt de pannenkoek als ontbijt of snack op tafel, liefst met muntthee.

Wat is msemen?

Msemen (spreek uit: ‘m-suh-mun’) is een zachte, vierkante Marokkaanse pannenkoek, die niet wordt gemaakt van beslag, maar van deeg. Hij kan worden gevuld of geserveerd met een topping van boter, honing of kaas. Msemen kan dus zoet en hartig worden gegeten. In het land zelf verschijnt de pannenkoek als ontbijt of snack op tafel, liefst met een glas muntthee.

Het woord betekent zoiets als ‘ingevet’ of ‘geolied’ (maar ook ‘vetgemest’) in het Arabisch en verwijst naar het geheim van dit platbrood: de olie en boter die, tussen de laagjes deeg, het brood zijn typische textuur en gelaagdheid geven. Msemen is de vierkante versie van rghaif, een ronde pannenkoek uit de Marokkaanse keuken, gemaakt van precies hetzelfde deeg.

Het brood heeft wel wat weg van Indiase en Maleise roti. Het is niet alleen in Marokko, maar in de hele Maghreb geliefd. Typische vullingen voor msemen zijn verse kruiden, amandelen, gehakt vlees, gehakte groenten of ui.

Wist je dat ...

Als je in Marokko een ‘slachtoffer van msemen’ wordt genoemd, dan bedoeld men dat je een paar pondjes te zwaar bent.

Bereiding

Msemen maken is een gecompliceerd proces, zeker als je het op z’n Marokkaans probeert te doen, dat wil zeggen zonder recept of weegschaal, maar op gevoel. Van bloem, semolina, suiker, zout en gist wordt met wat water een deeg gevormd. Dit wordt gekneed als brooddeeg tot het glad en elastisch is. Bolletjes van het deeg mogen eerst rusten, en worden dan met de hand platgedrukt en uitgerekt.

De individuele broodjes worden bestrooid met fijne semolina en met een mengsel van boter en olie bestreken (vandaar dus de naam). Daarna worden ze tot vierkanten gevouwen (eventueel met een zoete of hartige vulling ertussen) en weer met de vingers uitgerekt. De olie en semolina zorgen ervoor dat het brood verschillende lagen krijgt, net als een Franse croissant. De vierkanten worden vanbuiten knapperig gebakken in een koekenpan of op een hete plaat (vanbinnen blijven ze zacht).

How to eat

Droog uit het vuistje, met een topping of als bijgerecht.

Erbij

Marokkaanse muntthee natuurlijk.

Probeer ook eens

Baghrir is ook een Marokkaanse pannenkoek, wordt ook met semolina gemaakt en is toch heel anders dan msemen. Ook couscous is van semolina gemaakt.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Msemen bij jou in de buurt?

Voer je postcode in