Sfenj


Sfenj
Sfenj is een Marokkaanse beignet gemaakt van een plakkerig gistdeeg, gefrituurd in olie. Echte sfenj zijn ongezoet en worden voor het serveren bestrooid met suiker of gedompeld in honing. De beignets worden als ontbijt gegeten, of als tussendoortje ’s middags met muntthee of koffie.
-
Keukens Marokkaanse keuken
-
Allergenen Graan met gluten
-
Basis Deeg / beslag
-
Voor Carb lovers
Wat is sfenj?
Sfenj (spreek uit: ‘sfendzj’) is een Marokkaanse beignet of donut gemaakt van een plakkerig gistdeeg, gefrituurd in olie. Echte sfenj zijn van zichzelf meestal ongezoet. Het gebrek aan suiker in het deeg wordt ruimschoots gecompenseerd door er voor het serveren suiker over te strooien of ze in honing te dompelen.
De beignets worden als ontbijt gegeten, of als tussendoortje ’s middags met muntthee of koffie. Marokkanen kopen ze graag in de souk en eten de nog warme snack dan on the go op. Het baksel is ook in de andere Marghreblanden geliefd; buiten Marokko kom je sfenj tegen onder namen als khfaf, bambalouni en sfinz.
Gaan we terug in de tijd, dan vinden we het eerste recept voor een gefrituurde deegsnack, luqmat geheten, in een kookboek uit 1226. Iedereen was dol op luqmat en het gerecht verspreidde zich onder andere naar Moors Andalusië en later naar de Maghreb. Op elke nieuwe plek kreeg het gerecht een nieuwe, eigen naam.
Wist je dat ...
De naam sfenj is afgeleid van het Arabische woord safanj, wat spons betekent. Het verwijst vermoedelijk naar de sponsachtige textuur van de beignet.
Bereiding
Bloem, gist, zout en warm water worden tot een plakkerig deeg geroerd, dat urenlang mag rijzen. Van oorsprong zijn sfenj ongezoet, al wordt tegenwoordig ook best wel eens een schepje suiker aan het deeg toegevoegd. Van het gerezen deeg worden steeds balletjes ter grootte van een ei genomen en tot schijven gevormd, waar vervolgens een gat in wordt gemaakt. De resulterende deegringen worden gefrituurd tot ze rondom goudbruin zijn. Nadat de sfenj wat hebben kunnen uitlekken op keukenpapier, worden ze bestrooid met (poeder)suiker of bedruppeld met een suikerglazuur. Ze kunnen ook zonder iets worden gegeten. Als ze maar warm worden opgediend.
How to eat
Probeer ze eens als ontbijt. Dit klinkt wat uitbundig – wij Nederlanders vinden dergelijke snacks toch eerder een tussendoortje dan een slimme ontbijtkeuze – maar in Marokko is het heel normaal. (In Amerika wil men ook best donuts als ontbijt eten trouwens.)
Erbij
Heb je meer zin in iets hartigs, bak dan net als men in Libië gewend is een ei mee. Als de donut halverwege het bakken wordt omgedraaid, wordt een eitje boven het gat van de donut gebroken. Het ei mag lekker meebakken.
Probeer ook eens
Gefrituurde deegsnacks overschrijden alle grenzen. Wat dacht je van oliebollen, gulab jamun of chebakia?